Напишете дума/думи за търсене

12 неща, които ще ви помогнат да отгледате обичано дете

Никога не пропускайте и ден, без да кажете "добро утро", "обичам те" и "лека нощ".

Не използвайте винаги готови отговори и изречения. Слушайте детето. Правете се на изненадани от "откритията" му. Дори за вас те да изглеждат обичайни и малки, за него са наистина важни. Когато показвате заинтересованост, вие го учите да се чувства ценено и самоуверено.

Не се спирайте да участвате в детски игри. Не се притеснявайте да изглеждате "глупаво".

Окуражавайте малчугана да мечтае. Той трябва да знае, че няма нищо лошо в това да си поставяш дори и на пръв поглед трудно изпълними цели.

Правете изненади. Бъдете непредвидима. Не си налагайте винаги да играете по правилата на играта. Правете щури неща, ако това ще предизвика усмивка и щастие в очите на вашето малко съкровище.

Слагайте рисунките му и другите арт творения на специални места. Не ги прибирайте само минута, след като то е дошло при вас и ги е показало. Нямате представа колко трепетно се е подготвяло всъщност. Сега то очаква вашия шумен възторг, прегръдка и одобрение. Не пестете тези неща.

Обичайте детето си безусловно. То трябва да знае, че някоя неволна беля или лоша оценка в училище не го правят по-малко обичано.

Не повишавайте тон. Дори когато сте строги, го правете по начин, който показва любов и загриженост.

Споделяйте с детето си всичко, което обичате. Позволявайте ви да бъде част от вашия свят на възрастен човек.

Опитвайте се винаги да виждате света през очите на малчугана. Всъщност тази задача е по-трудна, отколкото предполагате. Усилията обаче си заслужават, защото ще ви сближат емоционално наистина много.

Бъдете смели. Детето ви трябва да знае, че е защитено и може да разчита на вас. Избягвайте изречения от рода на: "Спри да хленчиш, оправяй се сам с прителите си. Вече си голям". Не един и двама родители изричат тези думи, мислейки, че така възпитават у малкото си момиче или момче самостоятелност и инстинкт да се защитава и справя само. Границата обаче е много тънка. Да защитавате детето си не означава, че го разглезвате.

Правете му поне по 2 комплимента всеки ден. Отбелязвайте постиженията му и в никакъв случай не приемайте онази шестица на теста за даденост или нещо обичайно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ