Напишете дума/думи за търсене

Как се променя женският мозък през бременността

Да, промените в хормоните обикновено правят жените по-емоционални и чувствителни, но това не означава по-глупави.

По време на бременността много жени откриват свои скрити заложби или започват да се занимават с нови хобита. Някои започват бъдещата си кариера точно в този период, те рисуват, пишат детски книжки или започват собствен бизнес. 

Съществува и феноменът „момнезия“ (детски мозък). През този период мозъкът на майката се променя и се опитва да развие привързаност към бъдещето дете и да се подготви за отглеждане му. Затова на бременните жени е трудно да правят няколко неща едновременно, освен това стават по-разсеяни и по-лесно забравят.

Промените, които се случват по време на бременността са с временен характер. Жената изобщо не оглупява, просто мозъчните й структури се променят и това е научно доказан факт. Психиатри проведоха мащабно изследване, в което са взели участие 2500 жени на възраст от 20 до 24 години. Те оценили умствените им способности на три пъти-през 1999-а, 2003-та и 2007-ма година. При това жените, които по време на две или три изследвания са били бременни, показали същите резултати както първия път. Възможно е частичното намаляване на паметта да се свързва с хормоналните промени в организма.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ