Напишете дума/думи за търсене

Как да се справите с напикаването в детска възраст

Особено важно в такъв период е и вашето поведение като родител. Щом го обсъждате с малчугана, особено когато е на възраст повече от 5 годинки, бъдете внимателни. Има изрази, които не в никакъв случай не бива да казвате и някои неща, които трябва да направите.

Големите момчета/момичета се "изпускат" в гащите.

Ако използвате този израз, показвате на детето си, че ако се напишква в леглото, все още е не е зряло. Вместо да посочвате подобни факти, говорете за проблема като за нещо нормално, което се случва на много деца по света. Не го превръщайте в голяма драма. Вместо това му покажете, че не е само и всичко ще се оправи.

Говорете с педиатъра.

Ако детето ви има проблем с нощното напикаване, съобщете за него на педиатъра си. Така лекарят ще проследи прогреса му, а също така ще провери дали има здравословна причина за проблема. Тя може да е свързана с инфекция на пикочните пътища, диабет или голям стрес. Не е изключено обаче да е свързано със забавяне в развитието на нощния контрол на пикочния мехур.

Насърчавайте детето да ходи до тоалетна преди сън.

Уверете се, че детето посещава тоалетната преди лягане. Така вероятността да уринира през нощта е по-малка. Тази техника няма да реши напълно проблема и едва ли ще бъде ефективен начин да поддържате леглото сухо. Някои педиатри препоръчват ограничаване на приема на течности от детето няколко часа преди лягане.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ