Напишете дума/думи за търсене

Директорите ще следят какво ядат учениците

БОЙКО БОРИСОВ

Борисов се разпорежда това да влезе в наредба, за да могат да връщат некачествени продукти

Директорите да имат право да следят за качеството на плодовете и зеленчуците и на млечните продукти, които се доставят в училищата. Ако то не е добро, да имат право да ги връщат. Това се е разпоредил премиерът Бойко Борисов на заседанието на правителството в сряда, става ясно от стенограмата. Кабинетът прие наредбата за плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в училищата.

Дебатът по нея е започнат от вицепремиера Томислав Дончев, който настоява директорите на училищата да имат отношение към качеството на продуктите, тъй като са на място.

Министърът на земеделието Румен Порожанов пояснява, че сирената, кашкавалите и млеката са по БДС с изключение на прясното мляко и че качеството се приема на входа.

“Тук в конкретния случай даваме възможност на училищата, където няма хора, които да разпределят доставката, да бъдат дистрибутирани вътре в училището. И хората, които приемат протокола, приемат и качеството. Ако има, особено за плодовете и зеленчуците, нарушение в качеството, то се вижда. Останалото е в индивидуална опаковка. Самият директор трябва да оторизира човек, който да се занимава с това”, обяснява Порожанов.

Дончев обаче настоява директорът да има право да следи за качеството.

Премиерът Борисов пита може ли директорът, ако не му хареса, да каже: Върнете си тези ябълки. Министър Порожанов отговаря утвърдително. Дончев обаче казва, че се стига до такива ситуации като с мухлясал кашкавал. “Кой го е приел мухлясал?”, пита той.

Тогава Борисов нарежда контролните функции на директорите да бъдат записани в наредбата. Порожанов се съгласява, но реагира, че те така или иначе го имат това право.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ