Напишете дума/думи за търсене

Риновирусната инфекция при детето се проявява най-често през есента

Риновирусната инфекция започва с постоянно течащ нос, с прозрачна хрема и отекла носна лигавица два-три дни след заразяването. След ден-два секретът става по-гъст и добива лек кафеникав или зеленикав цвят.

Детето често киха, губи апетит, възможно е да се оплаква от болки в мускулите – да е видимо отпаднало, да има главоболие. Впоследствие се възпалява и гърлото и се появява по-осезаема кашлица, не само заради стичащите се в гърлото носни секрети. Характерно е и повишаване на температурата между 38,3 – 38,9 оС.

Симптомите й се развиват в продължение на две седмици. Риновирусната инфекция може да даде начало или да протича успоредно с друга инфекция, най-често стрептококова, която засяга сливиците. Лечението е симптоматично, като се лекува хремата с подходящи капки и се дава температуропонижаващо средство при наличие на повишена температура. Не е препоръчително не само да се прибягва до антибиотици, но и до сиропи за кашлица, освен ако личният лекар на детето не е изписал такъв. Риновирусните инфекции са опасни за най-малките бебетата, под 4-месечна възраст, тъй като съществува повишен риск от усложнения и развитие на пневмония и бронхиолит.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ