Напишете дума/думи за търсене

Как да се предпазим от заразяване с токсоплазмоза през бременността

Токсоплазмозата се причинява от вътреклетъчен паразит, чийто единствен краен гостоприемник са котките и именно затова те са сочени като потенциално опасни негови преносители.

Заразяването става чрез фекалиите, но и това не е чак толкова лесно и категорично, нито е задължително да се случи, тъй като за да се заразите, е необходимо съзряване на отделените яйца, което става от 1 до 5 дни – предполага се, че чистите тоалетната на котката редовно и с ръкавици, като задължително след това измивате ръцете си с вода и сапун! Дори да нямате котка вкъщи, това все още не изключва възможността да се заразите от някоя улична навън или да хванете токсоплазмоза чрез сурово месо от животни, които са заразени.

Вероятността да се заразите от улична котка е много по-голяма, тъй като за разлика от домашната, тя се храни с каквото й падне, включително и със сурово месо, което може да е заразено с токсоплазмоза. Също така невнимателната употреба на не добре измити плодове или на непречистена вода би могло да доведе до заразяване с токсоплазмоза, без изобщо да сте имали котка някога.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ