Напишете дума/думи за търсене

Какви са шансовете да забременеете спрямо възрастта ви

Всяка жена се ражда с 1-2 милиона яйцеклетки. До първата менструация обикновено те се намаляват с до 300 хил.

Броят им може да повлияят редица външни фактори, както и от прекаляването с някои вредни продукти - като алкохол и цигари. Освен това, докато сте в овулация, а това само е приблизително около седмица в месеца, почвата е най-благоприятна за забременяване. Затова рядко се зачева от първия опит.

От 20 г. до 24 г.

Жените в тази възрастова група имат най-голям шанс да забременеят, защото 90% от яйцеклетките им са здрави и нормални, все още незасегнати от вредните вещества около тях. Ако сте на 24 г., то сте в апогея на плодовитостта си. Представителките на нежния пол под 25 г. имат 96% шанс да забременеят по-малко от година, след като са започнали да правят опити за бебе.

От 25 г. до 34 г.

Ако сте на възраст между 25 г. и 34 г. все още имате голям шанс да забременеете. По-конкретно той е 86%, ако сте започнали опити да имате бебе за година. Имайте предвид, че шансът от спонтанен аборт се увеличава на 10%. Ако все пак тестът за бременност е негативен след 12 месеца усилени опити, е хубаво да се консултирате със специалист.

От 35 г. до 39 г.

Ако сте в този възрастов интервал и искате бебе, имате по-малки шансове това да стане - 78%. Имайте предвид, че причината не се крие само в намаления брой на яйцеклетки, а в това, че те вече малко или много те са увредени. Повишава се и рискът от проблеми по време на бременността, както и раждането на дете с увреждане.

От 40 г. до 44 г.

След като минете границата на 40-те години, шансовете да забременеете рязко спадат до 20%. Тогава яйцеклетките вече са увредени и е трудно да заченете, но не и невъзможно.

Над 45 г.

Ако сте прехвърлили тази възрастова граница, шансовете да заченете са минимални. В същото време забременеете ли, може да навредите здравословно както на себе си, така и на плода в утробата ви. Разбира се, това не е задължително правило. Консултирайте се с лекар.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ