Напишете дума/думи за търсене

Истини и митове за предпазванe на детето от настинка

Всеки родител иска да предпази детето си от грип и настинка по време на зимата. За целта трябва да разбере, че не всички теории за това са верни и няма нужда да откача всеки път, когато някой болен е в една стая с малчугана му.

Теория за кихането

Когато някой киха с отворена уста, пуска на свобода във въздуха милиони бактерии, които могат да заразят връстниците му или вас. Истина ли е? За изненада това не е истина. Бактериите трудно се разпространяват във въздуха. Голяма опасност от зараза има, ако някой кихне директно в лицето на детето ви. Затова не трябва да се притеснявате, когато сте пред лекарския кабинет, заобиколени от болни хора.

Теория за дебелите дрехи

Когато малчуганът излиза навън, трябва да е добре облечен, защото настинката се предизвиква от измръзване. Истина ли е? Има логика да обличате децата си топло, когато излизат навън през зимата, но дебелото яке няма да ги предпази от настинка. До този извод стигнали учените, които подбрали група хора. Половината намокрили с вода и оставили в хладно помещение. Другите били седнали на удобни столове, на топло и приятно. И двете групи заразили с настинка. Оказало се, че няма значение дали някой е мръзнал или не, еднакъв брой хора от двете групи се е разболял.

Теория за досега с болни

Когато родител е болен не бива да прегръща или целува по бузата детето си. Причината е, че ще го зарази. Истина ли е? Според проучванията досега с болни не означава, че рожбата ви ще се зарази. Това ще стане, ако бактерии попаднат в очите или носа му. Затова не лишавайте малчугана от любовта си. 4. Теория за миенето на ръцете Детето ви трябва да си мие ръцете, за да не се зарази, бъркайки в устата си или търкайки очите си. Истина ли е? Да, но само ако мие ръцете си със сапун и вода поне за 30 секунди. Ефикасен е и антибактериален крем за ръце, който е на алкохолна основа. Така ще намалите с 50% риска шанса рожбата ви да се разболее.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ