Напишете дума/думи за търсене

Тест оценява дали бебето ще диша

Въвежда се тест за определяне на белодробна зрялост на още неродените бебета при бременности с риск от преждевременно раждане. Новата процедура се прилага в столичната болница "Майчин дом". Тестът е 100% неинвазивен, съобщи БНР.

Средно всяко пето бебе, родено в "Майчин дом", е недоносено. Основният и най-често срещан риск при такива бебета е зрелостта на белия дроб и възможността за самостоятелно дишане. Новият тест ще може да предвиди това с по-голяма точност още по време на бременността.

У нас през 2017 г. са се родили 7486 недоносени бебета. При 1/3 от всички раждания е имало някакви усложнения.

Сегашните тестове за оценка на белодробната зрялост на плода изискват амниоцентеза, която е свързана с рискове. Това е процедура, при която малко количество околоплодна течност се взема от околоплодния сак (амниотичния сак), в който се намира бебето по време на бременност. Тази течност е съставена основно от урината на бебето и секрети от устата и белите дробове. Но в нея се намират и клетки на плода, излющени от кожата, както и от неговия бял дроб. Клетките могат да се изследват генетично, за да се установи здравето на плода.

Новият тест анализира ехографско изображение и дава точен резултат за няколко минути. Той се характеризира с достоверност и надеждност като при всеки друг тест.

Системата е уеб-базирана. Тя се основава на анализ чрез електронен достъп до база данни, като изчислява и определя в реално време степента на белодробна зрялост и риска от усложнения в ранния неонатален период.

Изследването се прилага само по лекарска преценка. Стойността му засега не се плаща от Здравната каса.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ