Напишете дума/думи за търсене

Вече 55 случая на морбили, последният - 10-месечно бебе

Официално регистрираните случаи на морбили са вече 55, от тях лабораторно потвърдени в Националната референтна лаборатория са 28, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев. Той обясни, че последният лабораторно потвърден случая е от 26 февруари - вирусолозите в центъра са доказали дребната шарка при бебе на 10 месеца от село Годлево в община Разлог. Детенцето е прието за лечение в Университетската болница за активно лечение "Св. Анна".

Инфекциозното заболяване е опасно за всички неваксинирани, но особено за бебетата между 6 и 13 месеца.

Предадените чрез плацентата антитела от имунизирана майка пазят донякъде бебето през първата половина от живота му. Но след това то е изключително уязвимо до навършване на 13 месеца, когато може да се постави първата ваксина срещу морбили. 

С потвърждаването на болни в нови общини се увеличава и рискът от разрастване на огнищата. 

Здравното министерство призова лекарите да подхождат с особено внимание към пациенти със съмнение за морбили. В същото време ведомството се обърна с апел и към родителите на неваксинирани сами да заведат децата при общопрактикуващия лекар, за да им бъде направена имунизация.

Най-горещата точка за морбили в света сега е Филипините, където от началото на годината 11 459 души са се заразили и 189 са починали.

Увеличават се и огнищата в Европа. Световната здравна организация предупреди държавите да насочат интервенциите си към групите с пропуски в имунизациите. По данни на центровете по инфекциозните болести в Европа през 2018 г. морбили е причината за смъртта на 72 деца и възрастни. Според месечните национални доклади от януари до декември миналата година 82 596 души в 47 от 53-те страни са се заразили с морбили. Близо 2/3 са лекувани в болница поради тежко протичане. Общият брой на хората, заразени с вируса през 2018 г., е бил най-високият през това десетилетие: три пъти повече от общо отчетените през 2017 г. и 15 пъти повече от рекордно ниския брой на засегнатите през 2016 г.

Най-малко 95% от хората в една държава трябва да бъдат имунизирани, за да се осигури защита чрез т.нар. колективен имунитет - включително на бебетата, които са твърде малки, за да бъдат ваксинирани, и на всички, които не може да бъдат имунизирани поради заболявания или защото живеят с постоянно потискана имунна система след трансплантация.

Морбили е силно заразна инфекция. Предава се по въздушно-капков път. При контакт с болен се заразяват 9 от всеки 10 души.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ