Напишете дума/думи за търсене

15% от ражданията - с разкъсвания, вече възстановяват напълно жената

С лазер лекуват също инконтиненция

Между 10 и 15 % от ражданията в България са съпроводени с хирургична намеса, много шевове и тежки разкъсвания. Ако след това тъканите не се възстановят в рамките на 3 до 6 месеца, травмите се заличават с лазер.

Това съобщи днес д-р Явор Лозанов от АГ "Шейново" по време на семинар за женското здраве и самочувствие, която се проведе в столичната болница "Св. София".

Ефектът от лазерна процедура продължава между 12 и 18 месеца. В много държави е поет от здравната каза. Аргументът - същата процедура отстранява и проблема инконтиненция (неволно изпускане на урина, б.а.). От това се спестяват 20% от отпусканите от здравната каса средства, което позволява да се мисли дали на жените да не се отпускат по 3 процедури с лазер, както е в редица страни от Западна Европа.

Същите се прилагат и за пред- и постменопауза, когато отново облекчават състоянието на жената.

Във форума участва изтъкнатият специалист по АГ проф. д-р Марко Гамбачиани, директор на Центъра по менопауза в Департамента по репродуктивна медицина на Университетската болница "Санта Клара" в Пиза. Той е член на Изпълнителния комитет на Международното общество по менопауза, на Изпълнителния комитет на Европейското общество по менопауза и андропауза и автор на повече от 120 статии в международни списания.

Терапиите са без оперативна намеса и без упойка. Продължават средно 15 минути (правят се в цикъл от 3, по предписание на лекар) и не изискват почивка след извършването им.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ