Напишете дума/думи за търсене

Преглеждат безплатно 2000 деца в София, всяко десето – с мързеливо око

Инициативата е спасила 2000 хлапета от ослепяване от старта ѝ през 2012 г.

2000 деца от 12 детски градини и 5 училища в София ще преминат през безплатни очни прегледи.

Инициативата, която се провежда от 4 г., е на Столичната община, УМБАЛ “Александровска” и организацията на евреите в България “Шалом”.

Вече са прегледани 5000 деца, а при 250 е поставена диагноза амблиопия, или мързеливо око. Други 500 деца са насочени към вторични прегледи, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова и добави, че това е шестата скринингова програма, която общината организира.

От 2012 г. са прегледани 20 000 деца в страната. 10% от тях са с мързеливо око. Това означава, че сме спасили от ослепяване 2000 българчета, което е сериозно постижение. Прегледите са абсолютно безплатни, обясни шефът на УМБАЛ “Александровска” доц. Костадин Ангелов.

До 8-10-годишна възраст болестта е лечима, след това не може почти нищо да се направи. Затова искаме да прегледаме колкото се може повече деца, добави доц. Александър Оскар, който е шеф на очната клиника в УМБАЛ “Александровска” и председател на “Шалом”.

Той разказа, че през 2012 г. инициативата стартирала от Северозападна България. Оказало се, че 90% от децата там не са били консултирани от очен специалист. В София процентът е по-малък - 50% от децата.

Доц. Оскар се надява от есента прегледите да бъдат вкарани в календара на Столичната община и очни специалисти да преглеждат малчуганите от столичните детски градини и училища регулярно, а не само по време на кампанията. Инициативата е подкрепена от “Лайънс клуб България” и Националната мрежа за децата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ