Напишете дума/думи за търсене

Как да се грижа за зърната по време на кърмене?

Някои лекари препоръчват редовен масаж на зърната през последния месец на бременността, за да могат те да загрубеят.

Други не препоръчват никакви особени грижи след раждането. Трети съветват за намазване след кърмене или изтриване със солена вода преди и след кърмене - 1/2 ч.л. сол в 200 гр. преварена вода. Соленият разтвор изчиства остатъците от мляко, но не убива микробите. Препоръчва се, преди да се пипат зърната, майката да измива ръцете си със сапун, тъй като гърдите могат да се инфектират през зърното и кърмачето лесно може да получи монолиаза — възпаление на устата, причинено от гъбички.

По време на кърмене майката е изправена пред различни неразположения. Почти две трети от жените страдат от чувствителни зърна през кърмаческия си период. Обикновено неразположението възниква в резултат на това, че бебето не е в състояние да засуче правилно по време на кърмене.

Разранените зърна предизвикват усещане за болка, сърбеж, възможно е да се подуят. За да продължите да кърмите безпроблемно, трябва всекидневно да се грижите за зърната си. Кърмата може да ви помогне да излекувате възпалените зърна, също и при тези случаи, при които вече се е появило леко кървене или мехурчета, защото има антибактериални и лечебни свойства.

Нанесете няколко капки от нея върху засегнатите места и оставете да изсъхне. Правете го по няколко пъти на ден, особено след кърмене. Дори и да нямате проблеми със зърната, пак може да я прилагате. По този начин ще намалите риска от напукване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ