Напишете дума/думи за търсене

С какво да не храним детето

Избягвайте храните, които се състоят предимно от рафинирано нишесте, захар и мазнини. Такива са курабийки, кексове, маслени бисквити и пасти.

Тъй като са висококалорийни, те бързо задоволяват апетита на детето, но не му осигуряват необходимите соли, витамини, целулоза и белтъчини. Понякога те се наричат „непълноценни“ храни. Те го лишават от най-важните пълноценни храни, които то би могло да получи от други продукти.

Разбира се, вие не трябва да се отнасяте крайно отрицателно към висококалорийните рафинирани храни и да не позволявате на детето си да яде торта на рожден ден. От гледна точка на правилното хранене е опасно не случайното, а редовното ядене на такива храни. Няма смисъл да ги приготвяте вкъщи.

Пастите с плънка и еклерите са още по-опасни. Ако не се държат в хладилник, в крема им се развиват вредни бактерии, които често причиняват храносмилателни отравяния. Много подсладените храни също са нежелателни. Те бързо засищат, отнемат апетита за по-добри храни и способстват за разваляне на зъбите.

Ако детето обича плодовете или кашата без добавка на захар, на всяка цена я избягвайте. Но ако малко наръсена захар или няколко капки мед ги правят по-вкусни за малчугана, ги давайте без разправии. Не разрешавайте на детето да слага много захар.

Избягвайте също така бонбони, сиропи и сладолед. Предполага се, че бонбоните най-често предразполагат към разваляне на зъбите, защото при смукането им в продължение на известно време в устата се образува захарен сироп. За да не се научава малкото дете да яде бонбони, не трябва да държите такива вкъщи.

По-трудно е с децата в училищната възраст, защото те вече са открили тези удоволствия. Майката не обича нейното дете да бъде изключение или „мамино детенце“. И ако детето от време на време само поиска да си купува сладки работи, по-добре е да го оставите да бъде като другите. Но ако много обича бонбони и зъбите му са склонни към лесно разваляне, по-добре е родителите да го ограничават и да му дават само при специални случаи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ