Напишете дума/думи за търсене

В повечето случаи нощното напикаване при детето говори за душевен проблем

Нощното напикаване може да се дължи на различни причини. В много малко случаи е на соматично заболяване. Тогава обикновено се наблюдава и незадържане на урината през деня, което буди съмнение у лекаря.

В повечето случаи причината трябва да се търси в душевното състояние на детето. Има ситуации, които разстройват малкото дете по такъв начин, че то отново иска да се върне към кърмаческия период. Тригодишно дете, което от 6 месеца е престанало да се напикава, може да започне отново да се подмокря, когато семейството се пренесе в друга къща например. Даже и да изглежда щастливо в новата сграда, в душата си то тъгува за дома си.

Децата могат да се подмокрят в леглото и след вълнуващо преживяване, като рожден ден или посещение на цирк. В ранната възраст това се случва и след раждането на ново бебе. Важно е родителите да разберат, че в тези случаи децата не се подмокрят нарочно. В края на краищата те спят. Подмокрянето в леглото често се случва, когато детето сънува, че се намира в беда и се чувства безсилно да направи каквото и да било.

Ако едно дете се напикава нощем, защото тъгува за дома или поради раждането на ново бебе, то може да сънува, че се е изгубило, че търси майка си, която да се грижи за него самоотвержено и безропотно както по-рано, когато то е било съвсем малко.

Ако малкото дете тъгува по дома, родителите трябва малко повече да бъдат с него през първите дни, за да се облекчи неговата самота и да му се помогне да открие някои радости на новото място. Ако в семейството се е появило ново бебе, родителите трябва да успокоят по-голямото, че го обичат както преди и че то няма причини да се чувства изместено. Не трябва да се карате на детето или да го засрамвате за това, че се е подмокрило. Обикновено то самото се чувствува достатъчно неудобно. Ще му помогнете, ако изразите увереност в това, че то скоро отново ще престане да се подмокря.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ