Напишете дума/думи за търсене

Италианска и швейцарска кухня - а защо не и двете

Националната кухня на Италия безспорно е една от най-обичаните в световен мащаб. Освен това тя е дала много рецепти на света, които към днешна дата са станали традиционни в много краища на света.

Но кои са най-обичаните италиански ястия?

Безспорно първото ястие, което ни идва наум, когато кажем Италия, е пицата! Това вкусно, тънко, хрупкаво тестено ястие, поръсено с италиански ароматни колбаси и меки сирена, на доматена основа пленява сърцата на милиони хора по света.

А каква е историята на любимата ни пица?

Историята на националното италианско ястие е пъстра и омайна, както е и самата пица. Първите сведения за появата на пицата са още при древните римляни. През 1522 г. в Неапол с пренасянето на доматите в Европа се появява и първата вариация на пица, а през 17 век вече има и професия, наподобяваща днешния “пицар” - хора, които са майстори в приготвянето на пица. Наименованието на една от най-емблематичните пици в историята “Маргарита” е дадено от съпругата на италианския крал Умберто I - Маргарита Савойска, чиято любима храна била именно рецептата за пица “Маргарита”.

Любопитен факт е, че италианците са толкова педантични по отношение на приготовлението на пицата, че приемат закон, който определя какво точно трябва да съдържа и как да се приготвя Традиционната италианска пица.

Други емблематични за Италия ястия

Всички видове паста безапелационно се нареждат на второ място след пицата. Любопитно, че в Италия се предлагат над 300 разновидности на пастата, а най-популярните варианти са спагети, талиатели, фетучини, ригатони, пене, ньоки, капелини, фарфале, равиоли, папарделе, колелца, мидички, тортелини, лазаня, канелони и много, много други, всяка от които е все по-вкусна. Толкова много видове паста, че италианците дори са ги увековечили в Музей на пастата.

Вариантите за сервиране на пастата също са многобройни - може да се консумира топла, студена, като предястие, като салата. Най-често пастата се гарнира със сосове, месо, зеленчуци и, разбира се, сирена.

Аранчини е друго добре познато ястие. Представлява пълнени с ориз топчета, които са или пържени, или панирани. Плънката съдържа още доматен сос, гъби, моцарела.

Супа Минестроне - топла, засищаща, но същевременно лека супа със сезонни зеленчуци.

Ризото - отново изборът на рецепти и използвани продукти в направата на ризотото са безброй, както и изборът на самия вид ризото, така и на подправките.

От салатите може да посочим Капрезе - класическата рецепта за пресни домати, гарнирани с моцарела.

От десертните изкушения най-разпознаваем и обичан на първо място е сладоледът - gelato. За разлика от повече рецепти по света традиционната италианска рецепта за домашен сладолед използва съставки с ниско съдържание на мазнини, освен това не се замразява в камера, а се охлажда в студена витрина. И тук рецептите са безбройни - има може би над 100 вида традиционен италиански сладолед.

На второ място е тирамисуто, също емблематичен за Италия десерт. Представлява сладко изкушение с мек вкус на кафе, какао и марсала.

Италианските традиционни божествено вкусни ястия са толкова многобройни, че няма да ни стигне книга с 500 страници, за да обхванем и опишем всички вкусове. Ако Ви се е приискало да си похапнете вкусна италианска храна по автентични рецепти, препоръчваме един от най-добрите италиански ресторанти в България - Леонардо Банско, намира се в гр. Банско и работи целогодишно. Всички използвани продукти са внос от Италия с гарантирано качество, а майстор-готвачите са с богат опит и познания в областта на италианската кухня.

Швейцарската кухня - позната, непозната, но обичана

Да оставим настрана италианската кухня и да надникнем в Швейцария.

Макар и нетолкова широко известен факт, швейцарската кухня има много какво да покаже по отношение на кулинарните си традиции. Тя е водещ производител на сирена в световен мащаб, сред които се открояват Ементал, Грюер, Вашрен, Апенцелер и много други.

Формулите в швейцарските рецепти са до голяма степен взаимствани от френската и италианската кухня, но в Швейцария залагат на опростени съставки - сирене, картоф, лук, масло.

Сред най-популярните швейцарски рецепти несъмнено се откроява фондюто. Фондюто е традиционно ястие за Швейцария, произлиза от френски и носи значението на “разтапям”. То се сервира в специален съд с преносима малка печка, в който се разтапят продуктите, които най-често са сирена, а може и сладки вариации като шоколад.

Друго обичано швейцарско ястие е раклет, носи името на сиренето, с което се приготвя. Сиренето Раклет се нарязва на тънки парчета и се разтапя на огън върху специален грил. Овкусява се с червен и черен пипер. Разтопеното сирене се излива нежно върху канапе от различни зеленчуци, най-вече картофи, френски сухари, лук, колбаси и други.

Списъкът с любими ястия от националната швейцарска кухня също не е никак малък, затова Ви препоръчваме, ако искате да опитате нещо нестанартно, различно и завладяващо вкусно, да посетите швейцарски ресторант. В Банско може да посетите единствения в града алпийски ресторант, който предлага специалитети от швейцарската, френската и италианската кухня.