Напишете дума/думи за търсене

Как да се грижим правилно за детските уши

Ушната кал се образува естествено от външния слухов канал, който е разположен между ушната мида и тъпанчето на средното ухо. При децата тя има важно биологично приложение.

Сред основните ѝ функции е формиране на водонепроницаемост за слуховия проход. Действа като лепкав капан за прах и микроби, смазка и овлажняване на слуховия проход за предотвратяване на раздразнение. Освен това ушната кал се състои от съединения с антибактериални и противогъбични свойства.

Образуването на ушна кал по никакъв начин не вреди на детето. Проблеми е възможно да възникнат, когато стане твърда суха и се образува в прекомерно количество, като предизвиква тапи и възпаления.

Ушната кал се движи към външното отверстие на слуховия проход, като се отделя навън в малки количества. Родителите е важно да знаят, че обикновеното къпане е достатъчно за омекотяване на ушната кал и за отделяне на излишъка от нея.

Родителите трябва да проверяват слуховия канал, като обръщат внимание на цвета на кожата и на самата ушна кал – при норма трябва да е в жълто-кафяв цвят. Ако има зачервяване, жълтеникави течения, то има голяма вероятност това да е признак на възпаление на ушния канал.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ