Напишете дума/думи за търсене

Най-важните социални умения, които да възпитате у детето

Да умее да прави компромиси е едно от първите неща, на които трябва да заложим във възпитанието на детето. Разбира се, това не означава да пренебрегва същността си и собствените си нужди. Вие сте човекът, който ще го научи къде е границата.

Малчуганът трябва да изразява чувствата си. Подтиквайте го към това с уточняващи въпроси след различни ситуации.

Самоконтролът също е особено важно умение, което от своя страна няма нищо общо с неизразяването на чувства. Детето трябва да знае, че има места, ситуации и хора, пред които е добре да сме по-сдържани. Разбира се, това не е лесна задача особено когато емоционалните му нужди са силно фрустрирани.

Да мислим преди да говорим - още едно ценно умение при социалните контакти. Повечето проблеми в света на възрастните възникват именно поради тази причина. Затова говорете на детето от малко колко е важно да обмисля внимателно всяка своя дума и да я казва чак когато е сигурно.

Да виждаме нещата през очите на отсрещния и да умеем да се поставяме на мястото му. Тази задача е трудна за малкото дете, което тъкмо е открило, че е самостоятелна личност и иска всичко да зависи от него, но все пак вие посейте зрънцата към мисълта малко по малко. С времето и годините те ще се превърнат в разбиране към отсрещния и умение да "влезем в обувките" му.

Да умее да се извинява е ценно качество, което е присъщо само за силните хора. Възпитайте у детето идеята, че извинението, когато сме сгрешили, не ни прави слаби. Напротив - увеличава достойнствата ни като човек.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ