Напишете дума/думи за търсене

Могат ли домашните любимци да предадат болест на детето?

Всички домашни любимци могат да пренасят зарази чрез слюнка или изпражнения. Затова водете кучето или котето си редовно за преглед и имунизации.

За да предпазите детето от подобни проблеми, почиствайте често леглото на любимеца и местата, на които той с удоволствие прекарва голяма част от ежедневието си - особено дивани и килими.

Следете детето да не рови в тоалетната на животното, особено внимавайте да не открие биологични отпадъци в пясъчника на детската площадка. Прекомерната любвеобилност, като обилно близане на детенцето от страна на кучето, също не е препоръчителна. Научете наследника си да си измива обилно ръчичките след игра с домашния любимец. Внимавайте и за кърлежите, които евентуално могат да прескочат от животното. 

Ако имате котка, трябва да внимавате за токсоплазмоза - болест, която в някои случаи води до увреждане на плода при бременните. Както и при хората, така и при котките болестите се появяват по веднъж в живота им - преди имунната система да е достатъчно силна. Затова, ако е възможно още преди да забременеете, си направете изследвания на кръвта, които да установят дали сте имунни срещу тези заболявания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ