Напишете дума/думи за търсене

Каква роля има щитовидната жлеза през бременността

Щитовидната жлеза по време на бременност играе огромна роля в развитието на здраво дете, защото е отговорна за нормалното образуване на централната нервна система, мозъка и други органи.

Всяко отклонение може да доведе до патологии на плода и дори до спонтанен аборт. Необходимо е да се наблюдава функционирането на жлезата през деветте месеца. По време на бременност всички функции в тялото се променят, включително функционирането на щитовидната жлеза. На този фон могат да възникнат различни патологии. Често срещан проблем е дифузен токсичен гърч, придружен от хиперплазия и хипертиреоидизъм на щитовидната жлеза. 

По-рядко е хипотиреоидизмът. Болестта често е основата за абортите, защото причинява патологии на развитието в плода или причинява перинатална смърт. Хормоните на жлезата засягат и развитието на мозъка в плода. Превишаването или намаляването на нивото на тези вещества води до развитие на патологии при детето. Нарушават се нервната система и мозъка.

Важно е да се следи нивото на хормоните в кръвта, защото те са източникът на йод, който е необходим за детето. Подходящо количество от веществото осигурява нормалното развитие на плода, всичките му органи и тъкани. При бременност щитовидната жлеза променя своята работа, увеличава активността с 10 - 15%. Налице е физиологично увеличение на размера му. В този случай производството на хормони се увеличава с 30 - 50%. Нормалната работа на тялото влияе върху здравето както на детето, така и на майката. Всички процеси на растеж и зреене на клетките в бебето се осъществяват с участието на хормони ТЗ и Т4. А необходимата дневна доза йод по време на бременност се увеличава от 150 до 200 - 250 mcg. При недостатъчно количество вещество в организма се развива хипотиреоидизъм, което оказва негативно влияние върху здравето както на майката, така и на детето.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ