Напишете дума/думи за търсене

Колко килограма е нормално да кача през бременността

За да се регулира увеличаването на теглото по време на бременността, трябва да се вземат предвид теглото, ръстът, възрастта и хранителните навици преди бременността.

Дали теглото преди забременяването е нормално, поднормено или наднормено може да оцените чрез Индекса на телесна маса (ИТМ), който се основава на две измервания – ръст и тегло. ИТМ = тегло (кг)/ ръст (метри)2. Например, при тегло 52 кг и ръст 1,60 м, ИТМ е = 52: (1,6)2 = 52: 2,56 = 20,. Увеличение на теглото с 11,5 до 16 кг се счита за желателно при здрави жени с нормално тегло (ИТМ 18,5 до 24,). Съветът към жени с поднормено тегло (ИТМ < 18,5) е при забременяване да наддадат около 12 – 18 кг.

Жени с наднормено тегло би трябвало да прибавят не повече от  до 11 кг. Жените със затлъстяване с увеличаване на теглото от 6 до 8 кг могат да имат успешна бременност и здрави бебета. Ограничаването на калориите по време на бременност се асоциира с намалено тегло при раждане, така че жените със затлъстяване не трябва да имат за цел наддаване по-малко от 6 кг. Жените със затлъстяване имат нужда от индивидуални консултации за храненето си по време на деветте месеца. Много ниските жени трябва да си поставят цели за увеличаване на теглото към долните граници от описаните дотук.

Младите момичета следва да повишават теглото си до горната препоръчана граница за техния ИТМ. Потребностите преди бременност са около 2500 калории за физически активните жени и около 2000 калории за жени, водещи заседнал начин на живот. Противно на широко разпространеното мнение, че бременната жена трябва да яде за двама, бъдещите майки нямат нужда от удвояване на хранителния си прием. Такава практика води до извънредно голямо наддаване на теглото, което може да доведе до удължаване и усложнения на раждането, както задържане на свръхтегло на жената в следродилния период.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ