Напишете дума/думи за търсене

Полезни навици за здрави бъбреци

Бъбреците са важен орган на човешкото тяло, който обаче често остава извън полезрението дори на хората, които се стремят да живеят здравословно. Поддържането на здрави бъбреци е от изключителна важност, тъй като те представляват големия филтър на тялото ни и се грижат за това да изхвърляме всички ненужни отпадъци. Когато пострадат бъбреците, невинаги разбираме веднага, но рано или късно симптомите не прощават – проблеми с кръвното налягане, умора, отпадналост, анемия и т.н.

Ето как бихте могли да се погрижите на ежедневна база за своите бъбреци, усвоявайки някои полезни навици.

Хидратирайте се добре

При недостиг на течности се нарушава филтрационната функция на бъбреците и те започват да задържат някои вещества, а други, които са ни необходими, да изхвърлят. Ако се чудите по колко течности е добре да приемате дневно за здрави бъбреци, формулата е проста – на 1 кг телесно тегло се падат по 30 мл вода. Когато обаче е топло или имате завишена физическа активност, приемът на вода трябва да се засили.

Наблюдавайте кръвното си налягане

Ако без видим повод вашето кръвно налягане често започне да излиза от нормалните си стойности, може да потърсите проблема и в бъбреците. Причината е, че те произвеждат ензим, който се грижи за нормалното кръвно налягане и когато са болни, естествено е това да се отрази и на кръвното.

Хранете се здравословно

Бъбреците обичат подправки като чесън, джинджифил, куркума, магданоз, канела. Свикнете също така да включвате в менюто си ежедневно лук, карфиол, червени чушки, ябълки, боровинки. От суперхраните киноата е тази, която ще сътвори чудеса за здравето на вашите бъбреци.

Не прекалявайте с протеините

Голямото количество протеини товари бъбреците. Днес са много популярни диетите, при които се консумират главно протеини, но ако минавате на такъв режим, имайте едно наум и редовно проверявайте състоянието на бъбреците си.

Намалете солта

Прекомерната консумация на сол кара бъбреците да работят по-активно и ги товари. Ако усетите, че уринирате твърде често и урината ви е бледа или прозрачна, опитайте да намалите още солта. Бъбреците ви ще бъдат благодарни.

Взимайте хранителни добавки

Колкото и здравословно да се храним, има дефицити, които няма как да запълним. Дори да пием подходящите чайове, трудно ще достигнем количества и качество, които си осигуряваме с едни добри хранителни добавки. Какво е нужно на бъбреците всъщност? Букет от билки и полезни вещества. Например:

• Гръмотрън – билка, популярна с благотворното си влияние върху цялата отделителна система и най-вече върху отделителната функция на бъбреците.

• Листа от маслина – те (както и гръмотрънът) подпомагат за естественото елиминиране на ненужни вещества и токсини.

• Селен – (а също и листата от маслина) защитава клетките на организма и бъбреците от оксидативен стрес

Новият продукт от серията Urinal® - Urinal®Nefro, във всяка таблетка ви осигурява висока концентрация от тези полезни вещества. Освен това съдържа екстракт от благотворната за уринарния тракт американска червена боровинка и е обогатен с витамин В2. Затова само 1 таблетка дневно е напълно достатъчна за да поддържа правилна функцията на бъбреците ви.