Напишете дума/думи за търсене

Защо паметта става по-слаба през бременността?

Сигурно сте чували за т.нар. мамнезия – отличителна черта на бременните. Ако страдате от нея, може да забравите с кого сте се уговорили да се видите, къде сте оставили чантата си, дали сте изключили печката и т.н.

Интересен факт е, че по необясними причини жените, които очакват момичета, забравят повече от тези, които очакват момчета. От какво се причинява мамнезията? Мамнезията се причинява от бушуващите хормони в тялото ви. Фактор, който я отключва, е липсата на достатъчно сън. Освен това всички големи и вълнуващи промени, които се случват в живота ви, могат да влияят негативно на способността ви да се концентрирате. Изследвания показват, че мозъкът на бременните наистина функционира по различен начин – увеличава се активността в тази част, която отговаря за емоционалните умения. На теория е така, защото по този начин тялото ви се настройва да разпознава по-лесно лицевите емоции на бебето, когато се появи на бял свят. Как да се справите с мамнезията?

Записвайте си

Записвайте, за да не забравяте. Това е най-сигурният метод. Преди да отидете в магазина, си направете списък на необходимото или запишете въпросите, които имате към лекаря си преди да посетите кабинета му. Може да скриете малък тефтер и химикал някъде в чантата си, за да са достъпни по всяко време.

Използвайте новите технологии

Когато сте си уговорили среща с някого или сте си записали час за фризьор, се възползвайте от модерните технологии. Настройте си напомняне на телефона за деня и часа на срещата.

Делегирайте отговорности

Не е нужно да правите всичко сама. За да не забравяте важните неща, делегирайте част от тях на половинката си. Така ще имате по-малко неща, които да помните.

Яжте храни, богати на Омега 3-мастни киселини

Храните, богати на Омега 3 мастни киселини помагат за доброто функциониране на мозъка. Освен това са полезни и за бебето, така че не е лоша идея да ги добавите към менюто си. Сред тях са орехите, рибата и морските дарове, лененото семе и други.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ