Напишете дума/думи за търсене

Детето е гневно? Ето как да се справите

Малките деца на възраст между 1 и 4 години все още не са развили добри умения за справяне с гневни избухвания. Те са склонни да се бунтуват за всяко най-малко нещо.

Всеки гневен изблик при тях произтича от едно просто нещо - не получават това, което искат. При малчуганите между 1 и 2 години избухването изразява тяхна неудовлетворена нужда - искат повече мляко, смяна на пелените, да им подадете някоя играчка и т.н. Тъй като няма как да ви го кажат вербално, започват да крещят до припадък. При децата между 3 и 4 години гневните изблици са по-скоро борба за власт, защото искат да са по-самостоятелни. Те са наясно с нуждите и желанията си и ги отстояват. Ето какво трябва да знаете, когато детето ви избухне.

Не го успокоявайте

Игнорирайте гневните изблици. Изключение може да направите, ако детето физически застрашава себе си или другите. Излезте от стаята и настройте таймер на телефона си за 3-4 мин. Ако детето ви започне да удря, рита, хапе или хвърля неща по вратата, се върнете. Обяснете му, че подобно агресивно поведение не е приемливо. Ако е необходимо, го накажете.

Колкото по-силно вика, толкова по-спокойно трябва да му отвръщате

Не забравяйте, че щом детето ви е разстроено, значи е тъжно или разочаровано. Така ще ви е по-лесно да запазите тона си спокоен, а не да започнете да му крещите. Ако малчуганът загуби контрол над емоциите си в магазина например, го изведете навън. Кажете му да седне на пейката или в колата, докато се успокои. Недейте да изпълнявате прищявките му. Ако детето се е разстроило, защото сте му взели играчката, не му я връщайте веднага щом стане спокойно отново.

Разберете защо реагира по този начин

Децата под 2-годишна възраст обикновено имат речник от около 50 думи, които рядко свързват в изречения. Трудно комуникират, но това не им пречи да имат своите желания и нужди. За да решите този проблем, научете малчуганите на определени мимики, всяка от които означава някое от следните искания – повече храна, уморен съм, играе ми се и т.н. Ще се убедите, че детето ще бъде много по-спокойно.

Дайте му пространство

Понякога едно дете просто трябва да освободи гнева си. Този подход помага на малчуганите да се научат как да изразяват негативните си емоции по неразрушителен начин и да си възвърнат самоконтрола при това без да повишавате тон или да се карате.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ