Напишете дума/думи за търсене

От колко сън се нуждая през бременността?

Когато сте бременна, най-много се нуждаете от сън. Затова е несправедливо, ако започнете да страдате от безсъние.

Всъщност бъдещите майки са особено податливи към него особено когато са в третия триместър. При 75% се появяват проблеми със съня.

Кога обикновено започва безсънието?

Възможно е да започне по всяко време, но най-често се появява през втория или третия триместър. Това е така, защото всички симптоми на бременността се изразяват по-ясно. Освен това голямото ви коремче ще ви пречи да намерите удобно позиция за спане.

Вреди ли това на бебето?

Бедете спокойни. Безсънието не може да навреди нито на вас, нито на все още нероденото ви бебе. Понякога трябва само да се успокоите, за да заспите.

Най-честите причини за поява на безсъние:

Хормонални промени

Честа нужда да ходите до тоалетната

Крампи на краката

Тревожност

Прекалена горещина

Растящият корем

Как да се справите с безсънието?

Не бройте овце

Щом не сте заспали, след като 20 мин сте се въртели в леглото, значи няма да стане. Няма никакъв смисъл да броите овце. Вместо това станете и свършете нещо. Може да почетете книга, да платите сметките си онлайн и т.н. Въпреки това не предприемайте прекалено тежка физическа работа, като чистенето на кухнята или тоалетната. Разсейте се за кратко – 15 минути са достатъчни. Тогава отново опитайте да заспите.

8 часа сън не са задължителни

Чували сте, че човек трябва да спи по 8 часа на ден. Това далеч не е задължително, всичко зависи от организма ви. Той може да нуждае от повече или от по-малко сън. Затова няма смисъл да броите колко часа сте спали, а само да се замислите как се чувствате по-добре. Освен това понякога, за да се преборите с умората, не трябва да лягате в леглото, а само да седнете на удобно място и да си починете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ