Напишете дума/думи за търсене

Как да възпитаме дете, което обича да чете

Всеки родител знае, че е трудно да привлече вниманието на детето към книгите и четенето, особено когато има достъп до таблет, смартфон и компютър. Този проблем може да бъде решен с лекота, ако следвате няколко правила.

Четете му приказки

Детето ви ще иска да започне да чете, когато направите приказките интересни. Какъв по-добър начин от това да му ги разказвате сами. Само че се вживейте в героите, бъдете артистични. Не на последно място е хубаво книжката да е с картинки, които да му показвате от време на време. Още по-важно е да изговаряте някои думи буква по буква като вълк, лисица, козичка и т.н и да го накарате да ги повтори. След това покажете картинката на съответното животно в книжката.

Търсете обратна връзка

След като сте прочели приказка на детето си, потърсете обратна връзка с него, т.е. задавайте му въпроси, свързани със сюжета. Може да го питате какво е научило от нея и кой е любимият му момент. Ако сте чели приказката няколко пъти, може да спирате и да питате малчугана какво следва нататък. Направете това дори и да не е чувал приказката преди. Така ще развиете въображението му. Не на последно място му показвайте само картинките в книгата, нека то измисли своя история по тях.

Практикувайте навсякъде

Най-хубавото на четенето е, че може да го упражнявате навсякъде – докато се разхождате в парка или пътувате в колата. Просто казвайте буква по буква думата от пътния знак или табелата в магазина. Също така може да сложите етикети на част от нещата в къщата ви. Когато детето ги докосне, го накарайте да ги прочете.

Водете го в библиотеки и книжарници

Хубаво е да водите детето си в библиотеки и книжарници с вас. Нека вижда, че обичате да четете и вземате книги в дома си. Освен това го стимулирайте то да си избира приказка от там, която да четете заедно след това. Така ще го включите по-активно в процеса.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ