Напишете дума/думи за търсене

Кога да съобщя на работното място, че съм бременна

Още в началото на бременността може да усетите някои симптоми като умора, замаяност и сутрешно гадене.

Не е изключенп това да доведе до отлагане на някои от срещите ви. Може да се отрази както на професините, така и на личните взаимоотношения с колегите ви, ако не знаят защо се държите непрофесионално. Затова е хубаво да им кажете, че сте бременна веднага щом го съобщите на шефа си.

От своя страна кога да кажете на шефа зависи от няколко основни фактора: от какво естество е работата ви, какви са отношенията ви с него, каква е била реакцията му с други ваши колежки в същата ситуация. Ако сте в обтегнати отношения, не е нужно да му казвате веднага. Спечелете си време стратегически. Позицията, която заемате във вашата фирма, също е от особена важност. Ако сте високо в йерархията, то значи, че и отговорността и задaчите, които имате, също са по-големи. Ето защо в такъв случай е най-добре да съобщите веднага, за да сте максимално коректна към своя работодател и той да има времето да потърси достоен ваш заместник, докато ви няма.

Освен това по този начин няма да се налага да си измисляте нелепи оправдания, ако ви се гади сутрин или често сте бледа и отпаднала. Трябва да се съобразите и с работното си време. Ако е много натоварено, почти нямате почивен ден и се трудите от зори до вечер, то няма как да не уведомите началника си. В противен случай вредите не само на себе си, но и на бебето. Трябва да имате време да посещавате редовно своите консултации, а това няма как да се случи, ако нямате опция да напуснете офиса поне за час, когато се наложи.

Много жени предпочитат да обяват бременността си след края на първите три месеца не само от суеверие, но и чисто от здравословна гледна точка. Това се дължи на риска от аборт, но 12-седмичното мълчание не е строго правило, което трябва да спазвате. Ако има медицински причини, заради които сте притеснени от спонтанен аборт (като минали такива или прехвърлянето на 40 г.), може да предпочетете да запазите бременността в тайна. Това е ваше право и най-важно е да сте спокойна, за да протекат следващите девет месеца по най-добрия възможен начин.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ