Напишете дума/думи за търсене

Възможно ли е да направим детето зависимо от себе си?

Ако осигурявате на детето си развлечения всеки път, когато ви погледне отегчено или се оплаче от ежедневието, то става все по-зависимо от вашето присъствие.

Вие се превръщате в човека, който решава проблемите му. Така обаче го учите как да бъде безпомощно. Затова не правете нищо следващият път, когато рожбата ви се оплаче, че няма какво да прави. Това ще й даде възможност да мисли за себе си и за това какво харесва, т.е. да опознава себе си. Оставяйки детето си да намери своя път извън скуката само, ще го накарате да се чувства добре от собственото си постижение.

Повечето родители мислят, че рожбата им не може да се забавлява сама в предучилищна възраст. Последните медицински изследвания обаче показват обратното. Затова не се безпокойто, ако чуете думите: "Скучно ми е." За да бъде уверено, детето трябва да помисли как да се възползва от непосредствено заобикалящата го среда.

Понякога това го кара да създава въображаеми приятели, да строи всевъзможни лего конструкции, да играе с празни кутии, да шие дрешки за куклите си и т.н. Даже може да го научите на своите любими игри от детството. Свободата и независимостта да изследва чрез самостоятоятелност света около себе си е важен аспект от развитието на детето. Всеки малчуган има невероятната способност да се забавлява, използвайки най-новите технологии. Те обаче няма да развият в такава степен въображението им.

Детето не трябва непременно да бъде стимулирано през цялото време. Напротив, мозъкът на малчугана расте и се променя, затова се нуждае от почивка точно както и тялото му. Хубаво е да реагирате всеки път, когато детето ви усети някакъв вид дискомфорт. Не се превръщайте обаче в единствения му източник на развлечение. Научете го само да мисли за себе си.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ