Напишете дума/думи за търсене

Всичко за бременността от началото до края

Тестът показва две чертички? Ами сега? Еуфория, шок, паника… емоциите, които бушуват у бременната при научаването на Голямата новина, са безброй и все в крайностите. Повечето от тях обаче са свързани с момента, в който ще дойде бебето. Но дотогава има цели 9 месеца. Какво да очакваме от тях? Вижте отговорите на някои от най-честите въпроси.

Кога си проличава

Всяка бременност е различна, но повечето бъдещи майки не могат да бъдат разпознати преди четвъртия месец. Ако спазват препоръките на лекарите за здравословно хранене, твърде възможно е малкото коремче да проличи едва през петия месец.

Има значение коя поред е бременността. При второ или поредно дете често си проличава по-рано, тъй като коремът по-бързо заема вече познатата форма.

Какви са първите симптоми

Отново няма универсално правило. Дори и при една и съща жена две бременности може да имат различни първи признаци. Някои жени може и да не усещат никаква разлика, но тялото постепенно започва да се променя от първия ден на оплождането на яйцеклетката. Сред първите признаци са:

- Болки, подобни на менструалните. Някои жени ги усещат около 10-я ден след оплождането;

- Леко кървене (имплантационно). Предизвикано е от раздразнение на матката от оплождането. Често не е повод за притеснение, но все пак е добре да споделите с акушер-гинеколога си;

- Увеличаване и дискомфорт в гърдите. Бушуващите хормони естроген и прогестерон ги карат да увеличават обема си и да са чувствителни при пипане;

- Умора и сънливост. През първите месеци бъдещите майки често усещат желание да си подремнат;

- По-често уриниране. Коремът все още не притиска пикочния мехур, но причината за по-честото ходене до тоалетна са хормоните;

- Промени във вкуса. Някои жени усещат засилен апетит за дадени храни и отслабнало влечение към преди любими неща;

- Промени в обонянието. Раздразнението към преди харесвани аромати също понякога бива усетено още в началото;

- Гадене и повръщане. Споменатите промени във вкуса и обонянието при някои жени водят до гадене. Може да го усещат сутрин, при пътуване или по всяко време на деня. Добрата новина е, че в повечето случаи този неприятен симптом приключва след края на третия месец.

Какви витамини трябва да се пият

Най-добрата подготовка за износването на бъдещия човек започва още преди началото на бременността. Препоръчително е организмът да се снабдява с това вещество около месец преди зачеването. Ако не сте се сетили за тази превантивна мярка, не се бавете с набавянето на хранителната добавка след научаването на вестта за бременността. Фолиевата киселина през първите седмици е съществена за развитието на невралната тръба, от която се развива централната нервна система. Добавката може да помогне да се избегнат вродени дефекти.

Сред другите важни за развитието елементи е желязото, което има значение за хемоглобина в кръвта. Витамините от група B са важни за процеса на изграждане на кръвни клетки и за метаболизма на белтъците, мазнините и въглехидратите.

От огромно значение са още омега-3 мастните киселини, йодът и много други елементи. Оптималният вариант е да приемате възможно най-много от тях чрез здравословно и балансирано хранене, а само при необходимост да вземате допълнителни хранителни добавки. В никакъв случай обаче не си ги предписвайте сами. Нека лекарят, проследяващ бременността, да ви препоръча необходимите конкретно за вас продукти.

Как се лекува настинка по време на бременност

Най-доброто, което може да направите, е превенцията. По време на вирусния сезон избягвайте места, където много хора са събрани в едно помещение, мийте често ръцете си и проветрявайте стаите добре. За да увеличите съпротивителните сили на организма си, се хранете здравословно и се наспивайте качествено.

Ако все пак настинете или ви застигне вирус, това е времето, в което е добре да си припомните рецептите от народната медицина. Лекарствата не са препоръчителни, освен при сериозни състояния, при които вашият лекар е добре да се консултира с вашия акушер-гинеколог.

За обикновена настинка обаче това едва ли ще е необходимо.

Заложете на:

- Повече течности;

- Почивка;

- Полезна храна;

- Инхалации;

- Отпушване на носа с физиологичен разтвор;

- Билков чай с лимон;

- Мед

Как се изчислява по седмици и месеци

Макар традиционно да сме свикнали да изчисляваме този период като 9 месеца, всъщност по-коректното броене е по седмици. Приема се, че бременността трае 40 седмици. Това прави общо 280 дни. Акушер-гинеколозите започват изчисляването им от първия ден на последния цикъл на жената, тъй като тогава започва да се подготвя яйцеклетката.

Рядко се случва раждането да настъпи точно в деня на термина, но той е ориентировъчната най-вероятна дата, когато плодът трябва да е напълно готов за външния свят.

Бременността е един от най-прекрасните периоди за жената, когато ежедневието леко забавя ход, за да даде път на новия живот. Грижейки се за себе си, бъдещата майка прави най-доброто за своето бъдещо дете. Постарайте се да загърбите стреса и да се насладите на тези 280 дни максимално!