Напишете дума/думи за търсене

4 магически способности на парфюмите, които ще ви изненадат

Обонянието е едно от основните сетива, които хората притежават, наред със зрение, слух, допир и т.н. То играе важна роля в нашия живот, макар че сме свикнали да го приемаме за даденост. Възможността да усещаме миризми ни помага да се предпазим от опасности, като това да изядем развалена храна. Още по-хубавото е, че благодарение на тази наша способност е създадено едно скъпоценно човешко творение - говорим за парфюмите, разбира се. Още древните хора са разбрали колко важни са те. Неслучайно ги използваме и до днес, за да ухаем по-добре. Нещо, което може би не знаете е, че тези красиви аромати имат скрити магически способности, които ще ви изненадат. В днешната статия ще ви разкрием четири от тях. Вижте кои са те.

1. Парфюмите може да ни успокоят

Някои аромати доказано имат успокояващо действие върху човешкия организъм. Един от най-популярните такива е лавандулата, която ще откриете като съставка в немалко парфюми. Есенциалното масло от лавандула помага да успокоите нервите си и да регулирате повишените нива на стрес в организма. В случай че забързаното ежедневие ви създава безпокойство, един трик, който може да приложите, е да се с напръскате любимия си лавандулов парфюм и скоро ще се почувствате по-добре. Това е нещо като бърза ароматерапия, която може да носите в дамската ви чанта. Други ароматни нотки, които имат успокояващ ефект, са жасмин, розмарин, лимон и т.н.

2. Парфюмите може да ни направят по-продуктивни

Може би ще ви се стори пресилено, но парфюмите имат и тази магическа способност. Разбира се, те няма да свършат цялата работа вместо вас, но определени аромати може да стимулират мозъка ви да работи по-бързо и да останете фокусирани за по-дълго. Една от тези уханни съставки е кафето. Всички знаем какви са неговите свойства, когато го приемаме под формата на гореща напитка сутрин. Наскоро обаче екип от учени успя да докаже, че дори само подушването на кафе действа одобряващо на човешкия организъм. Цитрусовите аромати като лимон и портокал, също имат способността да ни накарат да се чувстваме по-свежи и заредени енергия. Канелата ни помага да се справим с умората и да останем фокусирани върху задачите си. Следващият път, когато работите до късно, запасете се не само с достатъчно кафе, но и с някое от тези ухания.

3. Парфюмите може да ни направят по-привлекателни за срещуположния пол

Истината е, че красивият парфюм може да бъде също толкова привлекателен, колкото и стилното облекло. Парфюмът е като невидимо покривало, което обаче изкушава обонянието на потенциалния ви партньор. Хората, които ухаят добре, са много по-атрактивни. Затова изберете парфюм, който подхожда на вашия стил и индивидуалност, а също така се уверете, че сте избрали дълготраен аромат.

4. Парфюмите може да ни направят по-щастливи

Щастието е нещо, към което всички се стремим. Разбира се, ще бъде пресилено, ако кажем, че един парфюм е достатъчен, за да бъдете щастливи. Но пък може да подейства ободряващо на настроението ви. Тялото ви е програмирано така, че да създава спомени, използвайки всички ваши сетива, включително и обонянието. Затова определени аромати имат способността да ви пренесат назад във времето. Вероятно ароматът на домашни сладки и ванилия ще ви припомни топъл детски спомен от Коледа. А ароматът на уханни цветя ще ви пренесе обратно в градината на баба. Знаейки това, лесно може да изберете вашия парфюм от щастливи съставки, които да ви повдигнат настроението.

Това бяха четири магически способности, които вашият парфюм има. Вече знаете как да използвате, така че да работят и за вас.