Напишете дума/думи за търсене

Япония е лидер в областта на детското здраве, каква е тайната й?

СНИМКА: Pixabay

Япония е постигнала много добри показатели за развита индустриална страна в областта на здравословното хранене на децата, благодарение на училищния обяд, съобщава Франс прес.

Страната на изгряващото слънце има много ниски нива на затлъстяване при децата, които в глобален мащаб са доста стряскащи според доклад, публикуван от УНИЦЕФ. От него става видно, че Япония е лидер в областта на детското здраве, с много ниски проценти на смъртност и много малък брой деца с тегло под нормата. В световен мащаб детският фонд на ООН констатира тревожна тенденция - една трета от децата на света страдат или от недохранване, или от излишно тегло, предава БТА.

Каква е тайната на успеха на Япония в тази област? Според експерти тя се крие в училищния обяд. На него обръщат особено внимание японските диетолози. Училищният обяд е предлаган във всички начални и в повечето средни училища. Храненето е задължително, като е забранено учениците да носят свои закуски в чантите. Повечето от тези ястия не са безплатни, но те получават големи субсидии от държавата.

Всяко сервирано ястие в учебните заведения трябва да отговаря на строги изисквания. Всеки обяд трябва да не надвишава 600-700 килокалории, балансирано разпределени между зеленчуци, месо и тестени изделия. Примерното училищно меню включва ориз с риба на скара, порция спанак и соеви кълнове, сервирани със супа от свинско. Прясното мляко е задължително, като за десерт се предлагат сини сливи.

Японските диетолози така са съставили училищното меню, за да може то в пълна степен да осигури хранителните съставки, които биха липсвали от домашната трапеза на ученика. Оттук идват и успехите на страната, които правят от япончетата шампиони по здравни показатели, заключава агенцията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ