Напишете дума/думи за търсене

Нещо в кърмата потиска вредните бактерии

Снимка: Pixabay

Учени оповестиха, че са открили съставка в майчината кърма, която потиска растежа на причиняващи инфекции бактерии при бебетата, съобщи БТА.

Съставката е монолаурин или глицерол монолаурат. В кърмата тя е 200 пъти повече, отколкото в кравето мляко. Формулите за бебета изобщо не я съдържат.

Монолауринът не само изтребва вредните бактерии, но и стимулира растежа на полезните.

Авторите на изследването сочат, че кърмата потиска златистия стафилокок, бацилус субтилис и клостридиум перфрингенс, докато кравето мляко и формулите нямат ефект върху тях.

Но кърмата не потиска полезните бактерии ентерококус фекалис, а кърмените бебета са с високи нива на бифидобактерии, лактобацили и ентерококи.

След като монолауринът бил отстранен от кърмата, защитният й ефект срещу златистия стафилокок изчезнал. Появил се при добовяне на монолаурин към кравето мляко.

"Макар че се борят с бактериални инфекции, антибиотиците унищожават и полезни бактерии, казва Патрик Шлайвърт от университета на Айова. А монолаурин се бори само с вредните. Той може да се добавя към кравето мляко и формулите."

Било установено и че монолауринът потиска възпаленията на епителните клетки по стените на червата. Тези възпаления повишават риска от инфекции.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ