Напишете дума/думи за търсене

Диета за отслабване влошава кърмата

Консумирането на телешко месо по време на бременност е важно за поддържане на добри нива на хемоглобина както на майката, така и на бебето. СНИМКА: 24 ЧАСА

В първите месеци на кърмене да се избягват цитруси,

бебето няма ензими да разгради веществата

Бременността, особено първата, и периодът след нея са моменти, изпълнени с много въпроси и несигурност за всяка жена. Въпреки по-големите възможности за достъп до информация, които съвременните майки имат, те все по-често се консултират със своите акушерки по въпроси, свързани с храненето и кърменето, наблюдава в практиката си акушерката от “Майчин дом” Тамара Маринова, специалист с над 40-годишен опит и консултант по кърмене от 12 години.

“Правилното и добро хранене е много важно и съществено не само за здравето на бебето, но и на майката. По време на бременността например, ако жената не се храни както трябва, започват процеси на разграждане, а за да се развива правилно плодът, важните за него хранителни вещества се дърпат от нейния организъм, което допълнително го отслабва”, напомня тя.

По време на бременността, а и след това менюто на майката трябва да включва богат набор от витамини, минерали, въглехидрати, мазнини и белтъчини. Традиционните български плодове и зеленчуци, националната кухня, както и тази, характерна за ширините около нас, са много подходящи. Те благоприятстват добре и синтеза на кърма след раждането.

Майката трябва да приема достатъчно количество калций, за да може да се развива скелетът на бебето по време на бременността, а и след това. Трябва да хапва и

храни, които

поддържат

хемоглобина

в нормални стойности, защото бебето започва да натрупва желязо в последния триместър на бременността. Препоръчителни са чистата телешка пържола, както и медът. От него е достатъчна една лъжица на ден, съветва Маринова.

Желанието на много млади майки бързо да върнат фигурата си и да влязат във форма след раждането ги кара да ограничават хранителния си режим, изключвайки видове, а понякога и цели групи храни. Това обаче оказва негативен ефект не само върху количеството, но и качеството на кърмата.

“Ако в периода след раждане жената влезе в някакъв ограничителен режим на хранене,

се разграждат

мазнини и

токсините от тях

насищат кърмата

В мазнините се складират отпадни продукти, които тялото по една или друга причина в даден момент не може да разгради и изхвърли”, казва специалистката.

За нуждите на една кърмеща майка са необходими около 2500 килокалории дневно, набавени от разнообразна храна, включваща въглехидрати, протеини и мазнини.

“На жена, която не извършва активна физическа дейност, са ѝ необходими 2000 калории на ден, а като кърмачка тя трябва да приема още 500 допълнително, така че да може организмът да произвежда кърма и да изхранва бебето”, обяснява Тамара Маринова.

Кърмещата жена трябва да яде поне 1 яйце на ден. Хубаво е да се консумира по парче сирене и кашкавал на ден. Много полезна по време на кърмене е и изварата, както и

1 кофичка

кисело мляко,

но трябва да

избягва прясното

Зърнените храни също са много препоръчителни. “Там, където е люспата на зърното, се намират витамините и минералите, затова съветваме всички млади майки да включат в менюто си грухана пшеница, жито и овесени ядки. Заедно с тях на денонощие е добре да приемат по шепа ядки като бадем, кашу, орех, лешник, тиквени и слънчогледови семки, сусам и сусамов тахан”, съветва акушерката.

В настъпващите по-хладни дни билковите чайове са не само добро средство за сгряване, но те повлияват добре и на кърмата. 

Въпреки по-големите възможности за достъп до информация, все по-често младите майки се консултират със своите акушерки по въпроси, свързани с храненето и кърменето, наблюдава в практиката си акушерката от “Майчин дом” и консултант по кърмене Тамара Маринова.
Въпреки по-големите възможности за достъп до информация, все по-често младите майки се консултират със своите акушерки по въпроси, свързани с храненето и кърменето, наблюдава в практиката си акушерката от “Майчин дом” и консултант по кърмене Тамара Маринова.

“Имаме много лактогонни чайове, които оказват много добро влияние върху процеса на синтез на мляко. Сред тях са тези, включващи ароматни билки като анасон, лавандула и кимион. Копривата и маточината също увеличават лактацията”, съветва Тамара Маринова. Освен че увеличават производството на мляко, тези билки тонизират храносмилателната система и намаляват коликите при бебето, подобряват лошото храносмилане. 

Има обаче и храни, които е добре в началото на кърмаческия период да бъдат избягвани. Такива са цитрусовите плодове, сред които най-вече портокалите и мандарините, защото те не са характерни за нашата географска ширина.

“Организмът на зрелия човек разгражда тези храни. Храносмилателната система на бебето в началото обаче е незряла. В нея все още лиспват нужните ензими, които да разграждат подобни храни, и попадайки в нея чрез млякото, я затормозяват. Като защитен механизъм бебетата получават разстройство, за да се облекчи това затруднено състояние”, обяснява Маринова.

Друга храна, за която също е препоръчително да се избягва, е суровата риба.

За сметка на цитрусите обаче, плодове като праскови и ягоди са много препоръчителни, стига да им е сезонът.

Освен храните, достатъчният прием на течности също е много важен, особено по време на кърмене, защото това стимулира лактацията. Майчиното мляко съдържа над 80% вода, които са достатъчни, за да се задоволят нуждите на бебето, но затова майката трябва да е винаги добре хидратирана.

“Долната граница на норма за един човек е 1,5 литра, а кърмещата жена е добре да пие по 1 литър отгоре. В топлите месеци пък загубата на течности от телата ни се завишава и тогава тези 2,5 литра стават минимален прием”, обяснява акушерката.

Недостатъчният прием

на вода намалява

производството на кърма

и води и до задържане на мазнините в майчиното мляко. “Това е и една от причините, поради които се получава застой на кърма в гърдите на жените”, обяснява акушерката.

Не само недостигът на течности, но и други, безобидни на вид неща могат също значително да повлияят на производството на кърма. Това може да се случи и ако жената не почива достатъчно. Затова толкова силно се препоръчва и съветва

майката да спи повече

в кърмаческия период

Друг специфичен фактор е зимният период. Тогава тялото се охлажда и хаби допълнителна енергия, за да поддържа нормална телесна температура. За да се случи това, протичат процеси, които също оказват влияние на количеството на кърмата, обяснява Тамара Маринова.

В различните часове на

денонощието майчиното

мляко е различно като

количество и състав

Ако жената прави някакви замервания, при всички случаи ще установи тези денонощни колебания.

Понякога обаче неспокойствието на бебето не се дължи на недостатъчно количество кърма от майката, а на завишените му нужди. През първите няколко месеца новородените наддават по около килограм и ако в началото имат нужда от едно количество храна, то е нормално нуждите постепенно да нарастват.

“Всяка майка е установявала, че има моменти, в които бебето изведнъж става по-неспокойно и търси по-често гърдите. Те са напълно нормални, случват се обикновено всеки месец и продължават между 24 и 48 часа. В това време бебето е по-често на гърдите на майка си и порциите на хранене са повече. Това подава сигнал на тялото, че търсенето е увеличено, и организмът съответно започва да произвежда по-голямо количество мляко, за да отговори на нуждите на бебето”, казва акушерката.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ