Напишете дума/думи за търсене

Кои плодове да избягваме през бременността

Хубаво е бременните жени да похапват добра храна, която да бъде здравословна и която да им бъде вкусна, но има някои ограничения при плодовете, които е добре да се спазват.

Бременните жени трябва да избягват плодовете, които им предизвикват диария. Ананас например действа много разхлабващо и специалистите не го препоръчват на бъдещи майки. Освен това той съдържа вещества, които са вредни за бебето. Ето защо трябва да се избягва през първия триместър. Същото важи и за цитрусите.

Появяват се различни мнения на лекари и за иначе вкусното и полезно грозде, особено през последния триместър – някои специалисти твърдят, че е много вредно за майката и за бебето, защото този плод повишава температурата – може би не значително, но знаем, че в подобно състояние жените са по-уязвими, а също и малките бебенца.

Ягодите се определят също като потенциално опасен плод. Специалисти препоръчват бременните жени да похапват ягоди само ако знаят, че са домашни, тоест знаят техния произход, както и това че нямат никакви изкуствени вещества. В крайна сметка, ако ягодата не е домашно производство, не можем да бъдем сигурни какъв е произходът й и дали не е напръскана с вредни за плода химикали.

Към т.нар. "опасни" плодове спада и папаята. Ако не е добре узряла, е възможно да предизвика неприятни стомашни усещания, а понякога дори контракции. Най-добрият съвет, който може да получите относно консумацията на плодове в този деликатен период, е да избягвате всички по-екзотични и нетрадиционни за географските ни ширини видове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ