Напишете дума/думи за търсене

Страхувам се от раждането. Как да се справя?

Движете се много, дишайте и правете нещата, които ви харесват.

1. Абстрахирайте се от приказките на хората около вас.

Може тази жена, която ви споделя колко ужасно е било раждането й, да не е имала късмет с добър екип, да не се е подготвила добре физически и психически за самото раждане, да е доста глезена и егоистка. Не мислете, че вас ви очаква същото. Мислете позитивно за раждането, за да бъде то наистина такова.

Говорете с други майки, чиито истории са забавни, щастливи и вдъхновяващи. Респективно, дайте най-доброто от себе си да се пазите от плашещи и драматични истории, които много жени обичат да споделят, както и от агресивни съвети за това какво „трябва“ и какво „не трябва“. Действайте съзнателно, защото от вас зависи какви внушения ще допуснете да навлязат в психиката ви.

2. Подгответе се за раждането.

Ако това ще ви накара да се почувствате по-добре - преминете курс за бременни - подготовка за раждане, дишане и всичко, което е от полза на една бъдеща майка. Движете се много, дишайте и правете нещата, които ви харесват. Така стресът ще е по-малко. Доказано е, че страхът от мисълта за болката е много по-голям, отколкото самата болка.

3. За раждането по естествен път

Ще има и напъни, ще има и викане, но това е наистина кратко. По-голямата част от родилките споделят, че след това не помнят почти нищо от този момент. Концентрирайте мисълта си върху това, че раждането ще продължи кратко и е един необходим преход към най-голямото щастие в живота ви. Мислете как само след минути ще видите вашето безценно съкровище. По този начин всичко ще мине по-бързо и няма да имате лоши спомени.

4. За раждането – секцио

Няма защо да се заблуждаваме - секциото е операция, която малко или много боли. При нея няма как да се подготвите физически, но можете да го направите на психическо ниво. Мислете в посока, че болката ще дойде след самото раждане. Не по време на него. А тогава мисълта ви изобщо няма да е върху нея, а ще сте съсредоточени изцяло върху крехкото създание, което държите в ръцете си.

4. Самоокуражавайте се.

Не спирайте да си повтаряте, че тялото ви е здраво, че бебето ви е здраво и че тялото ви знае не само как да „отгледа“ бебето ви през тези 9 месеца, но и как да го роди. Раждането е естествен и съвсем нормален процес, през който минават по голямата част от жените по света, нали така? Затова – без паника! Отделяйте си всеки ден време, в което да си представяте раждането като много положително преживяване. Включвайте и партньора си в тези моменти.

5. Доверете се на екип, в който вярвате.

Доверете се на лекар или сестра, които ви вдъхват увереност и физически, и емоционално. Трябва с нетърпение да очаквате следващия преглед и да си тръгвате от кабинета с усещането за подкрепа и вдъхновение, а не с нарастващ страх от предстоящото раждане. Чудесно е да имате в дома си глава на семейството, за когото сте убедена, че може да реагира при евентуални усложнения, но именно лекарят и сестрата са тези, които трябва да ви уверят, че тялото ви функционира правилно и е готово за раждане.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ