Напишете дума/думи за търсене

Хапвайте червено цвекло за добро храносмислане през бременността

Чаша цвекло на пара съдържа 4 мг желязо, протеини, както и Витамин Ц. Той помага за усвояването на желязото. Можете да добавите сурово рендосано цвекло към салата от спанак.

Цвеклото е богато на фолиева киселина, която е важна за бременните жени. Тя предотвратява вродени дефекти на плода, настъпващи през първите месеци от развитието.

То помага в превенцията на вирусни и бактериални инфекции, тъй като е много богато на антиоксиданти. Предотвратява и остеопорозата. Бременните жени са по-склонни към развитие на остеопороза, тъй като голяма част от калция бива пренасочен към плода. Червеното цвекло носи доста добри количества калций на организма. Кореноплодното е много богато и на фибри, които стимулират храносмилането. То е богато още на калий, който е чудесен стимулатор на обмяната на веществата.

Все бъдещата майка трябва да бъде разумна с консумацията на цвекло заради вероятността от наличието на по-голямо количество нитрати. Ориентировъчният дневен прием (ОДП), който се дава от Световната здравна огранизация, е следният: 130 грама сурово червено цвекло със съдържание -  фолиати – 37% от ОДП; манган – 22,5%; фибри – 15,5%; калий – 12,6%; витамин С – 11,1%; триптофан; желязо – 10%; магнезий – 7,8%; фосфор – 5,4%; мед – 5,5%; калории – 3%.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ