Напишете дума/думи за търсене

Какво е диабет по време на бременност?

Отговаря проф. Боян Лозанов, консултант на в. "24 часа" по ендокринология от създаването на здравното му приложение през 2001 г.

Когато диабетът се диагностицира за първи път по време на бременност, говорим за гестационен диабет (ГД), за разлика от прегестационния, който е изявен още преди бременността. При насочено търсене гестационен диабет или намален глюкозен толеранс се установява в 2 - 6% от бременните. Диагнозата се поставя въз основа на стойностите на кръвната захар, които при здрави не трябва да надхвърлят 5,8 мМол/л на гладно, а при натоварване с 75 г глюкоза през устата - не повече от 7,8 ммол/л на първия и 6,7 мМол/л на втория час.

Гестационният диабет най-често протича леко и изчезва след бременността. Жени, които са имали ГД, са с повишен риск за развитие на диабет по-късно. Това изисква същите системно да контролират кръвната си захар (поне 1-2 пъти годишно). Рискът варира от 6 до 62% за срок 25-28 години след последната бременност, като същият пряко зависи от телесното тегло, режима на хранене и живот. Достигането на нормално тегло след раждането и кърмаческия период е най-добрата превантивна мярка за бъдещ диабет. Това се отнася особено за тези, които са фамилно обременени или имат раждания на едри деца (с тегло над 4 кг). Те трябва да избягват използването на синтетични противозачатъчни средства, както и неколкократни последователни бременности.

Ако диабетът е съществувал преди бременността, има повишен риск за изява и влошаване на съдови усложнения, специално на диабетна ретинопатия. Налице е също повишен риск за прееклампсия, еклампсия, многоводие (хидрамнион), спонтанни аборти, бъбречни и генитални гъбичкови инфекции.

Лечението на диабета при бременност изисква инсулиново лечение. Пероралните антидиабетични лекарства (таблетки) са противопоказани поради възможност за вредни ефекти върху плода. Твърде важен е диетичният режим. Бременността протича най-добре, когато теглото по време на цялата бременност нараства с не повече от 11-12 кг. Много е важно да се избягват хипогликемиите, както и резките колебания на кръвната захар. Това се постига най-добре чрез интензифицирано инсулиново лечение - многократно инжектиране на аналози на човешкия инсулин преди всяко основно хранене и една базална инжекция инсулин с удължено действие (вечер в 22 ч). Трябва да се има предвид,че през първата половина на бременността има склонност към хипогликемии, докато през втората половина инсулиновите нужди нарастват и могат да възникнат кетоацидозни състояния.

Бременната трябва да бъде задължително хоспитализирана 3-4 седмици преди термина с оглед контрол върху състоянието на плода и диабета. При необходимост да бъде предизвикано раждане или се предприема секцио към 37 - 38-ата гестационна седмица. Новороденото е застрашено от хипогликемия и трябва да получи 10% глюкозен разтвор през устата още в първия час след раждането.

Във всички случаи е задължително тясно взаимодействие между акушер-гинеколога и ендокринолог при планирането и контрола на бременността до самото раждане.

Още отговори на здравни въпроси четете на 24zdrave.bg

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ