Напишете дума/думи за търсене

Най-скъпото лекарство в света може да се подарява чрез лотария

Най-скъпото лекарство в света да се дава на деца безплатно чрез лотария в държавите, в които още не е получило търговско разпространение, обмисля компанията производител, съобщи “Индипендънт”. Пациентските сдружения обаче са загрижени, че подбирането на “късметлии” не е най-добрият начин.

Медикаментът е за гръбначна мускулна атрофия - рядко генетично заболяване, което води до скоростна загуба на контрол върху мускулите. Струва 2,1 милиона долара.

Системата на лотарията, която се нарича програма за управляван достъп, би представлявала теглене на жребий на всеки 2 седмици. Насочена е към бебета на възраст под 2 г. в страни, в които лекарството още не е одобрено от регулаторните органи.

Програмата е създадена в отговор на нарастващото търсене на лекарството извън САЩ, където през май беше одобрено от Администрацията по храните и лекарствата. Тя трябва да започне на 2 януари и според производителя е създадена със съветите на консултативен комитет по биоетика и в съответствие с производствените ограничения.

Засега има само две лекарства за спинална мускулна атрофия. Другата терапия, достъпна и у нас, предполага постоянен прием при цена 750 000 долара за първата година и 375 000 всяка следваща.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ