Напишете дума/думи за търсене

Кога ще спре да капе косата ми след раждане?

Всяка жена страда от косопад, след като роди. В някои случаи този процес е изразен в по-силна степен, а при други – едва се забелязва.

По време на бремеността се променя хормоналният баланс в тялото. Това е причина косата ви да влиза във „фаза на почивка“, когато просто не расте. Затова и губите значително по-малко косми, отколкото преди бремеността.

След като родите, нивото на хормоните се нормализира – обикновено това става към 12-а седмица след раждането. Следователно е обичайно косата ви да премине във „фаза на окапване“. Няма нужда да се притеснявате.

Нормално е, докато прокарвате ръка през косата си, да усетите повече падащи косми. Или пък да забележите такива по възглавницата си сутрин. Обикновено всяка жена губи около 100 до 125 косъма на ден. След раждане обаче тази цифра може да достигне 500 за денонощие. Макар и това да звучи като повод за притеснение, опитайте да не се тревожите прекалено много, все пак няма опасност да оплешивеете.
Има някои неща, които може да направите за косопада. На първо място бъдете търпелива. Падането на коса е най-забележимо след баня, когато я разресвате, докато е все още мокра. Затова може да я миете по-рядко и да я оставяте да изсъхне, без да използвате сешоар или гребен.

От друга страна косата ви така или иначе ще трябва да падне и най-вероятно ще предпочетете това да става, докато сте усамотена някъде, а не сте на публично място. Редовното ѝ миене и сресване от друга страна ще ви помогне да избегнете чистенето на падащи косми по дрехите ви цял ден. За предпочитане е да използвате шампоан за сгъстяване на косата.

Може да забележите появата на бебешки косъмчета, които растат в горната част на челото ви. За да ги прикриете, тъй като принципно те стърчат настрани, просто си направите бретон. Около 6 месеца след раждането косата трябва да е върнала плътността, която е имала преди да забременеете.

Въпреки това съществува шанс да усетите структурата ѝ различна
Може да ви се стори по-вълниста или по-права, по-суха или по-мазна. Това най-вероятно се дължи на хорманалния катаклизъм, който сте преживели. Ако обаче 6 месеца след раждането косата ви проодължава да пада и този процес почти не се е забавил, е време да посетите своя дерматолог или личен лекар. Това може да е знак, че организмът ви страда от недостиг на желязо. Няма нужда да се паникьосвате, обичайно е за младите майки. Нужно е просто да си го набавяте чрез храни, в които се съдържа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ