Напишете дума/думи за търсене

Дариха първото бебе на Велико Търново 2020 със златна перпера

За 4-та година в старата столица се раждат над 1000 бебета

Реплика на златна перпера от времето на Иван Асен II получи на Бабинден първото бебе на 2020 г. във Велико Търново. На тържеството в родилното отделение на МОБАЛ"Д-р Стефан Черкезов" малкият Васил бе орисан от дамите от Зонта клуб. Те са сред основните дарители на великотърновските акушерки и гинеколози и на празника на родилната помощ анонсираха, че даряват операционна лампа на стойност 2000 лв.

"За четвърта поредна година във Велико Търново се раждат над 1000 бебета. На фона на демографската криза това е един показател, който е награда за нашия труд", каза началникът на АГО доц.Светлозар Стойков. За 2019 новородените са 1019, сред които 17 двойки близнаци. Търновското родилно е предпочитано от жени и от други региони. "78 раждания имаме от област Габрово, разбира се има и екзотични случаи - 2 от Бургас, 3 от Русе, 9 от София, 2 от Ямбол, от Търговище има също няколко жени", допълни доцентът. Той подчерта, че всичко това нямаше да е възможно без съвместната работа с Неонатологията, където въпреки недостига на кадри полагат качествени грижи за бебетата.

По традиция най-младата акушерка изми ритуално ръцете на шефа на АГО, за да се раждат по-леко бебетата.

Бе наградена и най-добрата акушерка на 2019 г. - Евшен Мехмедова. Молебен за здраве на лекари, акушерки, майки и бебета отслужи отец Славчо Иванов.

Отец Славчо поръси за здраве екипа на родилно отделение
Зам-.кметът Снежана Данева -Иванова връчи подаръка на родителите на първото родено великотърновче за 2020 г.
Родителите Памела и Атанас Иванови с малкия Васил
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ