Напишете дума/думи за търсене

Джак от Уелс бе булката на Бабинден в Хотница

СНИМКА: Веселина Пенова

Десетки българи и англичани заедно отбелязаха Бабинден във великотърновското село Хотница.

Джак от Уелс бе "булката", а младоженецът в шеговития ритуал игражена му Софи от Солфорд, Англия. Двамата се установили от 8 месеца в Хотница и сами изявили желание да се включат в епичната стародавна веселба на местните баби.

Честването на Бабинден в селото се организира всяка година от хотнишкото читалище "Светлина". В празника винаги с удоволствие се включват и другите английски семейства, които се чувстват добре като част от местната общност.

Според традициите, Хотнишките баби започнаха тържествата с ритуално измиване на ръцете на бабата-акушерка. След това пред читалището бе орисано най-малкото бебе в селото. 5-месечната Гергана получи и различни дарове. Под звуците на народната музика шествието с байрактарка отпред тръгна из селото, като не пропусна кабинета на кмета. Традицията е всеки от мъжете да плати на полуделите жени, за да се откупи на този ден.

"Ако, не дай Боже, срещнем някой мъж и той не иска да си плати лептата, дупе да му е яко. Ще му събуем гащите, без да ни мигне окото", заканват се игривите баби. Местният фолклор разказва за фелдшер в селото през 30-те години на миналия век, когото тълпата срещнала. Човекът идвал от града и не знаел каква е традицията в Хотница. Щом жените се нахвърлили върху него и му събули гащите, бедният човек припаднал от ужас. Тогава от близкия дюкян излезли мъжете, дали му малко амоняк и го "съживили".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ