Напишете дума/думи за търсене

Кърмещите майки да ядат яйца, за да предпазят бебетата си от алергия

Снимка: Pixabay

Майките, които консумират яйца в периода на кърмене, могат да предпазят бебетата от бъдеща алергия към продукта, пише в. "Дейли стар", позовавайки се на австралийско изследване.

Авторите му от Колежа по молекулярни науки към университета на Западна Австралия са установили, че за децата, кърмени с мляко, което съдържа яйчен протеин, вероятността да развият алергия към яйца е четири пъти по-малка, посочва БТА.

"Преди десет години демонстрирахме в животински модел, че имунната система на бебето може да се обучи да приема яйчен протеин, както и впоследствие да го предпази от алергия към продукта. Новото ни изследване показва за първи път, че същото е валидно и при хората", казва Валери Верхаселт, ръководител на изследването.

"Установихме, че случаите на алергия към яйца са четири пъти по-малко сред деца, които в периода на кърмене са приемали майчино мляко, съдържащо яйчен протеин. Изследването ни показва, че защитата може да бъде осигурена чрез кърмене и преди въвеждането на твърда храна", допълва специалистът.

Яйцата са отличен източник на необходими за доброто здраве вещества - витамини от B групата, витамин, йод. Те са и един от най-богатите източници на особено важния за мозъчното развитие холин, напомнят експертите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ