Напишете дума/думи за търсене

Какъв чай мога да пия, когато съм бременна?

Бременните жени трябва да регулират внимателно приема на кофеин, алкохол, никотин и всякакви други вещества, които могат да навредят на здравето на плода. Избирайте билкови чайове или такива, в които има ниско съдържание на кофеин.

Много специалисти по алтернативна медицина смятат, че консумирането на билкови чайове през бременността е чудесен начин да се подпомогне здравето през деветте месеца. Билковите чайове могат често да ни снабдят с необходими вещества, като калций, магнезий, както и желязо.

За да разберете кои от тях са безвредни за консумация през бременността, нека първо разгледаме различните видове чай и как са направени.

Разлики между тези без билки и билковите:

Има два различни вида чай - без билки и с билки. Тези без билки могат да бъдат разбити в три категории: черен, зелен и китайски.

Черният чай е най-познатият без билки. В себе си включва видовете "Английска закуска", "Ърл грей" и "Портокал". Зеленият е с по-деликатен вкус от черния. А китайският е смесица между зелен и черен.

Чайовете без билки съдържат вариращи количества на кофеин и антиоксиданти. Те са направени от чаени растения и листа. Колкото по-дълго е ферментирало листото, толкова е по-високо нивото на кофеин. Времето за сушене, големината на листата и типът на чаеното растение също могат да имат отношение към това колко кофеин има в напитката. Истинският билков чай не съдържа кофеин. Той може да бъде използван и като добавка към медицинско лечение.

Като обобщение - чайовете без билки имат чудесен резултат откъм антиоксидантно действие, но съдържат кофеин, който не е препоръчителен за бременни и кърмещи жени. Една чаша от този чай съдържа около 40-50 мг. кофеин. Чайовете без кофеин също имат някакво количество, макар и минимално. Обикновено то варира в рамките на само около 4 мг.

Кофеинът в прекалени количества може да проникне в плацентата и да има отражение върху развитието на вашето бебе. То все още не може да преработва веществото така, както може да го направи един възрастен човек. Също така консумирането на кофеин по време на кърмене може да доведе до проблеми със съня на детето. Когато става дума за кафе, е позволено да се пие по една чаша на ден и през бременността и по време на кърмене. Превишаването на тази доза може да има неприятни последици и е хубаво да внимавате, ако имате навика да пиете и чай, и кафе.

Порази тази причина е строго индивидуално това колко и по какъв начин кофеин ще приемате. А най-добре е той да бъде ограничен напълно. Старайте се да избирате билкови чайове и ограничете приема на зелен и черен. Винаги проверявайте съдържанието на кофеин преди да закупите даден вид. Ако изпитвате затруднения в избора, се консултирайте с вашия наблюдаващ лекар за препоръка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ