Напишете дума/думи за търсене

В Китай не са регистрирали вътреутробно предаване на коронавируса

СНИМКА: Pixabay

Китайски медици не са регистрирали нито едно предаване на новия коронавирус от майка на новороденото й дете, а това навежда на мисълта за съвсем малка вероятност от вътреутробното му разпространение, предаде ТАСС, цитиран от БТА.

"За да се избегне заразяване след раждане на дете, гинеколози препоръчват цезарово сечение", заяви Лю Ялан от университета за науки и технологии в Ухан. В началото на февруари китайски биолози откриха признаци, че коронавирусът SARS-CoV-2, предизвикал глобалната пандемия от Ковид-19, може да зарази клетки на плацентата на бременни жени.

Това накара учените да подозират, че възбудителят на болестта може да се разпространява по вътреутробен път, прониквайки през плацентата във формиращия се организъм на детето. Лю и колегите й проверили тази хипотеза, като проследили дали 4 новородени деца в Ухан, чиито майки са носителки на SARS-CoV-2, са заразени с коронавируса. Новородените веднага били изолирани от майките им. Децата нямали дефекти при развитието си в утробите на майките си. Три от новородените минали тест за SARS-CoV-2.

Резултатите били отрицателни, а през следващите няколко дни лекарите не регистрирали никакви потенциални симптоми на болестта, с изключение на странен обрив у едно от децата, който малко по-късно изчезнал.

Резултатите от изследването са публикувани във Frontiers in Pediatrics.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ