Напишете дума/думи за търсене

Лекар: Деца, които заради коронавируса не са ваксинирани срещу морбили, са в риск

СНИМКА: Pixabay

Децата, които заради ситуацията с коронавируса не могат да бъдат ваксинирани срещу морбили, са в риск. Това каза общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, цитирана от БТА. 

Голям проблем е, че децата в момента пропускат профилактичните си прегледи и имунизации, особено срещу морбили, тъй като това заболяване циркулира в страната ни, каза още тя. По думите й забавянето на имунизациите е започнало още от първата грипна епидемия, последвана от втора, а сега има и коронавирус, за който никой не знае кога ще отмине.

Според д-р Николова институциите трябва да отговорят на въпроса за ваксинирането срещу морбили, защото децата надрастват възрастта за имунизиране. Ваксината срещу морбили не би трябвало да се отлага, тъй като децата са в риск, особено тези, които са навършили година и един месец. Ваксинирането трябва да се организира по определен ред и по строги правила, каза още д-р Николова.

Предпазни средства за общопрактикуващите лекари, които също се сблъскват на първа линия с болни, все още няма, допълни д-р Николова. Тя посочи, че 8 хиляди маски за еднократна употреба, предвидени от правителството за над 4 хиляди лични лекари, са крайно недостатъчни. По думите й много от личните лекари обмисляли възможността да дарят маските си на колегите от Втора градска болница.

Столичната лекарска колегия има фонд, в който се събират средства за подмомагане на лечение на лекари и се предоставят при нужда. Сега от този фонд ще се вземат пари и с тях ще се закупят и предоставят, но само на столичните лекари, защитни облекла, маски и термометри, каза още тя. Д-р Николова каза още, че и към момента не е обяснено как ще се предоставят осемте хиляди маски.

Всички лекари знаем какъв би трябвало да бъде пътят на пациента, но друг е въпросът доколко може на всеки един пациент да му се обясни, че при температура, кашлица и болка в гърлото не трябва да идва до кабинета на личния си лекар. Не можем да ги връщаме, случва се да приемаме и такива пациенти и затова вече имаме колеги под карантина, подчерта д-р Николова.

Не би трябвало дори и човек да е здрав, но се връща от рискова държава, да отива пред кабинета на личния си лекар. Неведнъж се обясни, че в такива случаи човек трябва да остане под домашна карнтина и да поддържа връзка с лекаря си по телефона или с районната здравна инспекция. Тази напътстваща информация пристигащите трябва да получават още на летището или при преминаването на сухоземна граница. Връщайки се от рискова държава, предстои 14-дневна карантина. Идването в кабинета е нарушение на карантината и поставяне в риск на всички останали пациенти, включително и на лекаря. Ако даден пациент след пет дни се окаже с коронавирус, лекарят също трябва да излезе под карнтина. Ние сме 4 хиляди общопрактикуващи лекари и ако при всеки от нас дойде само по един такъв пациент, на практика няма да има кой да поеме доболничната помощ.

При преминаване на границата се попълва формуляр - име на пристигащия, ЕГН, име и телефон на личния му лекар. Тази информация се обработва и изпраща до личните лекари. По този начин се разбира, че човек е пристигнал от дадена държава, в която има повишена заоблеваемост. Лекарят написва амбулаторен лист, проследява по телефона какво е състоянието на пациента до 14-ия ден. Ако до този срок всичко е нормално, на 15-ия ден човекът получава болничен лист. От датата на попълването на анкетния лист 14-дневната карантина е гарантирана. Не мога да издам болничен лист, ако пацент дойде сам и ми каже, че е преминал границата, подчерта д-р Николова.

Защитните средства на личните лекари трябваше да се предоставят отдавна, тъй като колежка е под карантина, защото не е имала защита, а е взимала проби за изследване. В момента, в който заразен с коронавирус пациент ни заговори, ние вече сме в контакт с него, поясни медикът.

Всички ние се справяме както можем. Да, частни лечебни заведения сме по смисъла на закона, но пък поддържаме цялата линия на доболничната помощ. Сега не спират нито инфарктите, нито инсултите и продължаваме да работим всеки ден. От 8 март, когато беше диагностициран първият пациент с коронавирус в страната ни, още нямаме нито една маска по линия на Министерството на здравеопазването, нито от когото и да било. Аз си намирам маски по 2 лв. едната, трябва да осигуря защита на персонала си, трябва да се купуват и дезинфектанти за ръце, за инструменти, за подовете.

Поне 60 процента от общопрактикуващите лекари са над 60-годишни, но имаме и колеги на над 70 години, каза още д-р Николова. Държавата казва да не се занимаваме с рискови пациенти, но винаги има изключения от правилото - ако сто човека го направят, трима няма да го направят. Освен това сред хората липсва дисциплина, а силата на навика и на паниката ги води директно в кабинета на личния лекар, коментира д-р Николова.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ