Напишете дума/думи за търсене

Защо използването на натурална козметика е толкова важно?

Загрижени сте за това какво ядете. Искате да знаете каква храна минава през тялото ви. Но знаете ли какво влиза в тялото ви, когато нанасяте овлажнителя си за лице? Замисляли ли сте се какви вредни вещества могат да се озоват в кръвта ви, като проникнат през кожата ви?

Конвенционалната козметика съдържа всички видове евтини синтетични вещества, които могат да имат вредно въздействие върху вашето здраве. Така както сте наясно какво има в храната ви, вие трябва да знаете какво прилагате и върху кожата си. И както най-здравословната храна е естествената, така и най-полезната грижа за кожата не съдържа нищо друго освен естествени вещества.

Тази натурална козметика обаче не е нищо ново. Всъщност тя е тук от векове, дори преди синтетичната. И става все по-популярна отново чрез възраждането на старата концепция за хармонизиране на тялото, ума и духа. Целта на органичната грижа за кожата е да подпомага естествените функции и да осигурява нежна, естествена грижа, като по този начин дава важен принос за поддържането на кожата здрава на всяка възраст.

Красотата от природата: Древна концепция

Натуралната козметика може да бъде визуализирана като съдове, препълнени със съкровищата на природата. Тази концепция не е нова. От векове естествените рецепти за красота се предават от поколение на поколение.

Древните египтяни използвали зехтин, масло от сладък бадем, ланолин и мед, за да се грижат за кожата и косата си. Гърците и римляните се възползвали от огромните ползи за здравето на лайката и също я използвали за изсветляване на косата си. Идеята на натуралната и органичната козметика е, че природата предлага всичко необходимо, за да поддържаме кожата си здрава и сияйна.

Химичните вещества не повишават нивото на грижа. Нещо повече, те могат да навредят на кожата и тялото. Многобройни научни изследвания са установили, че определени химически вещества като парафин могат да навлязат в кръвния поток през кожата и дори могат да насърчат образуването на ракови образувания. От друга страна, естествените съставки подпомагат естествения лечебен процес на кожата. Методът им е нежен, тъй като естествените съставки не са агресивни. Освен това натуралната козметика съдържа първокласни съставки и превъзхожда конвенционалните си колеги по много други начини.

Холистичен поглед: Борба с причините, а не със симптомите

Натуралната козметика поддържа това, което се нарича холистичен поглед към тялото и ума. Тялото, умът и духът се разглеждат като свързани помежду си и те си влияят взаимно. Ако една част е извън баланс, цялостното здраве ще пострада. Тази концепция е почти толкова стара, колкото самата природа и представлява основата както на традиционната китайска медицина, така и на аюрведа. Тя се основава на предположението, че тялото има силата да се лекува.

Въз основа на тази предпоставка естествената козметика е насочена към подпомагане на естествения лечебен процес на кожата. Натуралната грижа поддържа кожата в естествената ѝ способност да се регенерира и ѝ помага да се приведе в баланс. По този начин органичната козметика се използва за стимулиране и поддържане на естествените функции на кожата.

Докато конвенционалната козметика често се опитва да прикрие увредените зони, естествената грижа помага на кожата да се излекува. Защото здравата кожа е естествено сияйна.

Природни съставки

Най-важната отличителна черта между естествената и конвенционалната козметика е използването на висококачествени растителни съставки, за предпочитане от биологично земеделие или от биологично регулирана дива реколта. Количествено най-важните съставки са масла, мазнини и восъци като арганово масло, зехтин, соево масло, какаово масло, масло от шеа и пчелен восък.

Захарта играе важна роля, когато става дума за детергенти, докато етанолът, получен чрез ферментация, се използва например в дезодорантите. В допълнение, различни етерични масла, билкови екстракти, флорални води и натурални аромати придават на органичната козметика естествен чист аромат и се използват като консерванти.

Като източник на суровини за етерични масла могат да се използват многобройни растения. Всъщност изборът е почти безкраен. Роза, жасмин, маточина, ангелика, палисандрово дърво, тамян и кедрово дърво, например, са популярен избор. Използването на емулгатори и консерванти обикновено е ограничено до естествени или полуестествени вещества.