Напишете дума/думи за търсене

Бременните да хапват по 2 банана на ден

В очакване на бебето всеки ден е важно да спазваме здравословна диета. Това включва най-вече консумация на сезонни плодове и зеленчуци, включително банани.

Ако не сте алергични към този екзотичен плод, по време на бременноста можете напълно спокойно да изядете един банан за закуска, както и още един през деня. Можете да го сложите в овесените си ядки, добавяйки мед или пък да го включите в десерт.

Плодът има множество хранителни вещества, като в него се съдържат особено големи количества от Витамин Б6. Централната нервна система на бебето в утробата се нуждае от него за растежа и развитието си.

Бананът набавя и серотонин - хормон на радостта, който от своя страна намалява риска от развитие на пред и следродилна депресия при майката. Витамин В6 участва и в доставката на кислород към нервната тъкан на бебето с помощта на хемоглобин. Препоръчителната дневна доза на този витамин за бъдещи майки е 1,9 мг. Това са около 2,5 банана.

В бананите има и калий. Бременната жена трябва да приема 2000 мг калий дневно, а в един банан има около 800 мг. Тоест отново стигаме до бройката от 2,5 банана, които са необходима норма, от която се нуждае бременната жена. Калият намалява крампите в крайниците, както и облекчава подуването, което е много характерно за бъдещите майки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ