Напишете дума/думи за търсене

Защо шоколадът е вреден за малкото дете

Около 5 мг. кофеин се съдържат в 30 гр. млечен шоколад. Освен всичко останало - кофеинът има диуретично действие, затова вашето дете ще изпитва чести позиви за уриниране и в същото време това ще натоварва бъбреците му.

Отложете даването на първото парченце шоколад поне до втората годинка. Не забравяйте, че в лакомството има и много алергени. В обикновения шоколад има добавени и още много други съставки. Ако вашето дете е алергично към някои от тях, това може да доведе до проблеми. Обикновено се случва така, ако шоколадът съдържа мляко или ядки. Имайте предвид, че ядки може да съдържа и шоколад без видими такива.

Сладкото ще доведе и до проблеми със съня на детето. Въпреки че количеството кофеин, което се съдържа в шоколада е малко, то може да предизвика смущения в съня при детето, както и до превъзбуденост. Ето защо е добре да го избягвате в късните часове. 

Някои педиатри пък са на мнение, че шоколадът не е препоръчителна храна за деца до 3 и дори 5 годинки. Колкото по-късно започне приемът на концентрирани захари, толкова по-добре. Причините за това са няколко:

- бързото пристрастяване към продукта

- хиперактивност на децата, вследствие на консумацията му

- наличието на какаово масло и други мазнини

- проблеми със зъбите, образуване на кариеси

- проблеми с храносмилателната система и апетита

В същото време проучвания констатират, че черният шоколад подпомага растежа и развитието на подрастващите в периода 3 - 5 г. Ето защо след третата годинка на детето можете да започнете да му давате малки количества, ако сте убедени, че ще се справите с пристрастяването на малчугана, защото именно в детска възраст се формира вкусът и навиците ни към сладкото.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ