Напишете дума/думи за търсене

Настинка и кърмене

Много често получаваме въпроси дали е удачно да продължи кърменето, ако майката е болна от настинка/грип, и какви мерки би могла да вземе, за да облекчи състоянието си.

Настинката е събирателно име на различни вирусни заболявания, които се проявяват предимно през есенния и зимния сезон. Ако след първите 48 часа е налице подобрение в общото състояние, не е опасна за майката и детето и кърменето е силно препоръчително да не се прекъсва.

Ако майката поддържа добра лична хигиена, за бебето не съществува по-голям риск, отколкото е стандартният при болен член на семейството. За кърмачето има обаче огромни ползи от кърменето, тъй като чрез кърмата майката предава вече готови антитела срещу конкретния причинител на нейното заболяване. Така кърмачето получава т.нар. пасивна имунизация, която му помага да не се разболее или да се пребори много по-лесно и безболезнено, ако изобщо се разболее.

Как да облекчите състоянието си? Срещу хрема и запушен нос може да опитате с инхалация на пара. Вземете тенджера с вряща вода и се наведете над нея, така че парата да достига директно до лицето.Покрийте главата си с кърпа и вдишвайте отделящата се пара. Това ще помогне да изчистите слузта от дихателните пътища и да облекчите хремата. Може да добавите няколко капки евкалиптово масло към врящата вода за още по-добър ефект.

Може да пробвате и с назален / синусов масаж. Тази техника работи най-добре под душа. Масажирайте челото, веждите и областта на синусите. Това насърчава кръвния поток към лигавицата и облекчава запушването на носа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ