Напишете дума/думи за търсене

Що е то прегорексия?

Жените, които имат прегорексия, говорят за бременността като за нещо нереално, броят постоянно калориите, опитват се да се хранят насаме или прескачат някое от основните хранения, тренират прекалено много, някои от тях си провокират повръщане.

През първия триместър на бременността тези симптоми може да се прикрият от тези на самото състояние – главно гаденето и повръщането. Някои от бременните имат проблеми с различни видове храни и дори губят апетит. Нормално е пациентките, които имат прегорексия да не осъзнават проблема си и да отказват лечение.

Близките и обкръжението на бременни с хранителни разстройства в миналото, като булимия и анорексия, да са внимателни. При всяка промяна в храненето на бременната, партньора или близките й трябва го съобщят на гинеколога или личния й лекар. Специалистите, трябва да държат под око бременните, които не наддават тегло или отслабват.

Ако не се диагностицира, прегорексията може да доведе до непоправими увреждания на плода. Майката може да развие анемия, дескалцификация на костите, след раждането да няма кърма, да има силен косопад и други. Последствията при плода могат да бъдат много тежки. Ако през първите три месеца бъдещата майка отказва да приема хранителните добавки и витамини подлага бебето на риск от увреждания на невралната тръба като спина бифида. Рискът от спонтанен аборт също нараства. През втория и третия триместър се увеличава риска от преждевременно раждане, изоставане в развитието на плода, умствено изоставане или церебрална парализа, малформации на костите, храносмилателната и сърдечно - съдовата система. При тежка форма на прегорексия може да се стигне до смърт на плода.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ